naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rusija se protivi zatvaranju europskog energetskog tržišta

Rusija ja protestirala zbog planova Europske unije da spriječi nekontrolirani pristup stranih kompanija na europskog energetsko tržište.  

Glasnogovornik ruskog Kremlja Dmitri Peskov izjavio je za Financial Times kako će Rusija upotrijebiti sva pravna sredstva u skladu s međunarodnim pravom kako bi za svoje kompanije osigurala jednak tretman na tržištu EU-a.

Ovaj stav Moskve dolazi u trenutku kaka Europska komisija priprema seriju restriktivnih mjera kojima se želi zaustaviti ekspanzija kompanija iz energentima bogatih zemlja na tržište 27 zemalja članica Unije. Ove mjere mogle bi dovesti do proglašenja europskog energetskog sektora strateškom industrijom koja bi mogla biti sačuvana od konkurencije izvan europskog bloka.

Nekoliko zemalja članica već je izrazilo zabrinutost zbog europske ovisnosti o ruskim energentima. Četvrtina nafte i plina u Europsku uniju dolazi iz njezinog istočnog susjeda, a prema nekim procjenama do 2030. uvoz energenata iz Rusije mogao bi narasti na čak 70 posto. 

U Kremlju ističu kako je Rusije pouzdani izvor energije te podsjećaju da i u razdoblju Hladnog rata opskrba zapadne Europe energentima iz Rusije nije nikada bilo prekinuta. U izjavi ruskog glasnogovornika ističe se kako su Rusija i EU međusobni ovisni zbog izvoza odnosno uvoza energenata, što čini temelje energetske sigurnosti.

  

Više o tome:

  • Financial Times: Moscow warns EU on 'unfair' energy plan
  • EUobserver: Russia: EU's protection of energy sector 'nearly hysterical'