naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Portugal zaustavio legalizaciju statusa imigranata

Novi portugalski zakon kojim se regulira status ilegalnih useljenika suspendiran je samo nekoliko tjedana nakon što je stupo na snagu zbog iznimnog interesa imigranata.


Prema portugalskom dnevniku Público, tijekom prvih pet dana nakon stupanja zakona na snagu 3. kolovoza, Vladin Servis za strance i granice (SEF) koji je zadužen za provođenje zakona, zaprimio je 900 tisuća poziva, dok su se redu ispred vladina ureda priključili imigranti iz Španjolske i Italije. 


Portugal ima 10,2 milijuna stanovnika, od čega je, prema procjenama nevladinih organizacija, 420 tisuća legalnih te još 150 tisuća neprijavljenih imigranata, što znači da ovaj zemlja na Iberskom poluotoku ima jedan od najvećih omjera broja imigranata prema broju domaćeg stanovništva u Europskoj uniji. 


Prema izvorima iz vlade u Lisabonu, zakon je suspendiran jer je utvrđeno da ima primamljivi učinak za imigrante iz drugih dijelova Europe, i zbog toga što određeni 'posrednici bez skrupula' iskorištavaju ovu 'izvanrednu regulaciju'. 


Prema novom zakonu, samo imigranti koji već imaju ugovor o zapošljavanju te su uključeni u sustav socijalne zaštite mogu legalizirati svoj status. 


 


 


Više o tome:

EUobserver: Lisbon stops legalisation of immigrants after avalanche of applications