naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Raste interes europskih ulagača za Hrvatsku

Interes ulagača iz europskih zemalja za ulaganja u Hrvatsku raste, pogotovo u području obnovljivih izvora energije, turizma i infrastrukture, istaknuo je Slobodan Mikac, ravnatelj Agencije za poticanje izvoza i ulaganja (APIU). 


'U procesu približavanja Hrvatske Europskoj Uniji raste interes za ulaganja u našu zemlju, no ne raste jednako za sve vrste ulaganja", kazao je Mikac.  


Prema analizama APIU-a, najviše raste interes za ulaganja u obnovljive izvore energije, turizam, infrastrukturu, dok stagnira za ulaganja u prerađivačku industriju i industriju koja stvara nižu dodanu vrijednost te zahtijeva  jeftinu radnu snagu. Kako ističe ravnatelj APIU-a, za Hrvatsku su osobito bitna europska ulaganja u finalnu proizvodnju, pogotovo onu veće dodane vrijednosti.


Po podacima Hrvatske narodne banke (HNB), inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku prošle godine ukupno su iznosila 2,7 milijardi eura u odnosu na 1,43 milijarde godinu ranije. U prva tri ovogodišnja mjeseca već su dosegnula 1,21 milijardu eura. Od europskih zemalja najviše se  prošle godine u Hrvatsku slilo ulaganja iz Nizozemske, Francuske, Luksemburga i Njemačke, dok u prvom tromjesečju ove godine po ulaganjima prednjače ulagači iz Austrije. 


Mikac je ustvrdio da raste i interes europskih ulagača za turizam. Upravo zato je Agencija pokrenula inicijativu formiranja nacionalnog tijela koje bi definiralo najvažnije projekte u turizmu te definiralo smjer razvoja hrvatskog turizma. 'Teško je biti turistička destinacija sa svega tri do četiri vrhunska hotela i dva golf terena', pojasnio je Mikac. 


Istodobno, ulaganja domaćih poduzetnika u zemlje Europske Unije su niska i teško je očekivati da će se to promijeniti, napomenuo je.  


Po podacima HNB-a, ulaganja domaćih poduzetnika u inozemstvo iznosila su u 2006. ukupno 163 milijuna eura, što je manje nego godinu ranije zabilježenih 192 milijuna eura. U prva tri mjeseca ove godine ulaganja u inozemstvo dosegnula su 84,7 milijuna eura. Pritom su ulaganja u europske zemlje minimalna, a najviše se ulagalo u zemlje regije.


Po riječima Mikca, teško je i očekivati da će se taj trend promijeniti s obzirom da Hrvatska nema velike odnosno globalne korporativne igrače. Kako ističe, budućnost hrvatskih tvrtki i nije ulaganje u europske zemlje već na istok, primjerice u zemlje središnje Azije. 


'Trenutno je najbitnija bolja marketinška promocija hrvatskih proizvoda u EU-u kako bi bili što više prepoznatljivi na već prezasićenom europskom tržištu', poručio je Mikac.


Za poboljšanje ukupnog  hrvatskog ulagačkog okruženja potrebno je više poticati proizvodnju finalnih proizvoda, a ne sirovina i poluproizvoda, istaknuo je. Nadalje, smatra da je važno pojednostaviti procedure za izvoz, educirati proizvođače, te definirati poticaje za strateške sektore koje privlače inozemne ulagače kao što su biotehnologija, logistika, turizam, informacijska i komunikacijska tehnologija te obnovljivi izvori energije. 


Hina