naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU pojačava veze sa svojim susjedima

Ministri iz 27 zemalja članica EU-a te 16 susjednih zemalja sastaju se u ponedjeljak 3. rujna u Bruxellesu na prvom zajedničkom sastanku kako bi potaknuli jačanje Europske politike dobrosusjedstva, u koju je Unija uložila 12 milijardi eura. Glavne teme sastanka bit će trgovina, mobilnost, energetika i migracijska politika. 

Europska politika dobrosusjedstva (ENP) dizajnirana s namjerom stvaranja zone stabilnih i ekonomski razvijenih zemalja na granicama Europske unije, a uključuje 16 zemalja – Alžir, Armeniju, Azerbejdžan, Bjelorusiju, Egipat, Gruziju, Izrael, Jordan, Libanon, Libiju, Moldaviju, Maroko, Palestinsku samoupravu, Siriju, Tunis i Ukrajinu. 

Svakoj od ovih zemalja Unija nudi privilegiran odnos, uključujući i mogućnost integriranja u unutarnje tržište EU-a od oko 500 milijuna ljudi, pod uvjetom demokratizacije i provođenja reformi na različitim područjima.

Nakon proširenja Europske unije 2004. godine, Europska politika dobrosusjedstva postala je glavni prioritet njezine vanjske politike, a cilj joj je izbjeći stvaranje podjela između proširene Unije i njezinih susjeda.

Jedan od problema koji opterećuje odnose Unije i njezinih susjeda je pitanje imigracije. Povjerenica Europske komisije zadužena za vanjske odnose i ENP Benita Ferrero-Waldner rekla je u izjavi za njemački Die Welt kako EU namjerava olakšati pristup tržištu rada za radnike migrante iz ovih zemalja na određeni period i prema potrebama pojedinih zemlja članica EU-a.

Europska unija odvojila je oko 12 milijardi eura za jačanje ENP-a za razdoblje od 2007. do 2013. godine, što je preko 30 posto više nego o prethodnom proračunskom razdoblju.

Iako je Bruxelles postavio Europsku politiku dobrosusjedstva među prioritete svoje vanjske politike, ova politika naišla je na relativno slabi interes među europskim građanima. Prema zadnjim istraživanjima, čak 54 posto Europljana pokazalo je malen interes za događanja izvan granica EU-a. 

Međutim, većina ispitanika u EU-u podržava političke aspekte ENP-a, a čak 73 anketiranih vjeruje kako Europska unija može potaknuti razvoj demokracije u ovim zemljama.

  

Više o tome:

  • Europska komisija: First meeting of Ministers from the EU and the European Neighbourhood
  • Europska komisija: Strengthening the European Neighbourhood Policy
  • Europska komisija: EUROBAROMETER: Europeans support greater cooperation with neighbouring countries
  • EUobserver: EU to boost ties with its neighbours