naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nove članice EU-a spremne za ulazak u Schengensku zonu

Zemlje članice iz središnje i istočne Europe obavile su tehničke testove potrebne za dobivanje odobrenja za ulazak u Schengensku zonu početkom sljedeće godine.  

Bez obzira na određene probleme u nekim zemljama, osam zemalja je uspješno postavilo potrebnu opremu za pristup centralnoj Schengenskoj bazi podataka koje koristi pogranična policija.  Za Maltu i Cipar određena je posebna procedura. 

Europska komisija i zemlje članice Schengena  postavili su dva uvjeta za ukidanje granične kontrole za građane iz novih zemalja članica EU-a – funkcionirajući informacijski sustav i kontrolu vanjskih granica.

Granične kontrole trebale bi biti ukinute do 31. prosinca, a kontrole u zračnim lukama od 29. ožujka 2008. godine. Međutim, neke zemlje, poput Austrije, najavile su da bi mogle zatražiti dodatno razdoblje do potpunog ukidanja granične kontrole, a i neke druge 'stare' članice Schengena ističu probleme s novim informacijskim sustavom. 

Još tijekom prošle godine pojavila se zabrinutost da će zastoji u dovršavanju nove Schengenske centralne baze podataka odgoditi predviđeni datum proširenja. Baza je napravljena tako da pograničnoj policiji u svim zemljama članicama zone pruža podatke o osobama i ukradenim vozilima.  

U Europskoj komisiji ističu kako su upravo iz ovih razloga provedena testiranja informacijskog sustava, te da mogući tehnički problemi neće zaustaviti proširenje Schengenske zone.

Schengenskim sporazumom, potpisanim 1985., određene zemlje članice Europske uklonile su sve granične kontrole na kopnu, moru i u zrakoplovnim lukama kako bi pospješile slobodu kretanja te stvorile zajedničku viznu politiku, a kasnije su mu se priključile i ostale zemlje Unije te Island i Norveška. Međutim, Irska i Velika Britanija ne žele sudjelovati u odredbama koje se odnose na zajedničko nadgledanje granica i viznu politiku.

  

Više o tome:

EUobserver: New Europeans ready to join Schengen passport-free zone