naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU želi ojačati kapacitete na području civilne zaštite

Europska komisija zauzela se u ponedjeljak 3. rujna na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu za jačanje kapaciteta EU-a na području civilne zaštite, čija se 'ograničenost' pokazala u nedavnim katastrofalnim požarima u Grčkoj u kojima je poginulo 64 ljudi te drugdje u Europi. 


'Povećan broj poziva u pomoć' upućenih iz Grčke, ali i s Cipra, iz Italije, Bugarske, Albanije i Makedonije ovoga ljeta 'doveo je do situacije u kojoj su dosegnute granice kapaciteta za borbu protiv požara iz zraka', istaknuo je u raspravi u Europskom parlamentu europski povjerenik za zapošljavanje i socijalna pitanja Vladimir Špidla.


EU bi trebao 'prioritetno razmotriti mogućnost mobilizacije dodatnih kapaciteta i namaknuti sredstva za osiguranje zračnih snaga za borbu protiv požara, bilo obraćanjem trećim zemljama ili privatnom sektoru', rekao je. 


Ipak, da bi EU usvojio 'ambiciozniji pristup' na tom području, 'potrebna je jednoglasna potpora zemalja članica, a to je u prošlosti često bilo teško postići', napomenuo je Špidla, pozivajući zemlje članice da ulože veće napore kada im se iznesu konkretni prijedlozi.  


Grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakoyannis predložila je u ponedjeljak u Bruxellesu da se ponovno razmotri ideja o uspostavi europskih snaga za civilnu zaštitu, što je prošle godine iznio bivši francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier. 


Ideji se tada usprotivilo nekoliko zemalja članica, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku i Nizozemsku, smatrajući kako civilna zaštita treba ostati u nadležnosti zemalja članica, no situacija se sada promijenila i Grčka tvrdi da je već dobila potporu Španjolske, Portugala i Francuske.  


Europska suradnja na području civilne zaštite trenutačno se odvija preko Centra za praćenje i informacije pri Europskoj komisiji, koji 24 sata na dan prima upozorenja i pozive u pomoć zemalja pogođenih katastrofama.


Grčkim pozivima u pomoć odazvalo se, primjerice, 12 zemalja članica. 


Europska komisija također razmatra prijedloge za jačanje kapaciteta EU-a na tom području, iako u nešto skromnijem obliku.


 Smatra da bi se skupine zemalja mogle specijalizirati za određene vrste rizika, kao što je već slučaj sa Španjolskom, Portugalom, Francuskom i Italijom u slučaju požara. Grčka im se, prema najavama grčkih vlasti, u tome namjerava pridružiti.(Hina)


Više o tome:

Europski parlament: A frightening summer: MEPs to discuss forest fires and natural disasters