naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU želi jaču suradnju u okviru Europske politike dobrosusjedstva

Ministri iz zemalja članica EU-a i susjednih zemalja okupili su se u ponedjeljak 3. rujna na prvom zajedničkom sastanku kako bi raspravljali o suradnji u okviru Europske politike dobrosusjedstva (ENP).


Europska unije želi putem poticanja suradnje na području energetike ojačati svoje veze sa susjednim zemljama u istočnoj Europi, sjevernoj Africi i Bliskom istoku, uključenim u ENP.


Povjerenica Europske komisije za vanjsku politiku Benita Ferrero-Waldner najavila je objavljivanje studije koju će Komisija izraditi radi pronalaženja načina za bolje funkcioniranje energetskih tržišta za potrošače, proizvođače i tranzitne zemlje. 


U protekle dvije godine EU je sve više počeo zabrinjavati rastući utjecaj Rusije na europska energetska tržišta. Stoga se europski lideri nadaju jačanjem energetske suradnje sa susjedima poput Alžira i Azerbejdžana vratiti ravnotežu, za što okvir pruža Europska politika dobrosusjedstva.


Ferrero-Waldner je istaknula kako se europska politika prema susjedima dobro uskladila s  ciljem EU-a za promoviranje većeg korištenja štedljive energije budući da neke od susjednih zemalja imaju goleme potencijale u solarnoj i energiji vjetra te u biogorivima. 


Međutim, sastanak u Bruxellesu pokazao je i podjele oko toga što su krajnji ciljevi ENP-a. Tako Ukrajina, koja ne krije svoje ambicije za članstvom u EU-u, smatra da ENP ne predstavlja adekvatne temelje za odnose s Unijom.


Naime, Europska politika dobrosusjedstva nudi članicama usku, čak i privilegiranu suradnju, ali ne i članstvo u Uniji. Ukrajinske stavove podržava i njezina zapadna susjeda Poljska koja smatra da ENP ne bi trebao umanjiti ambicije Ukrajine i Moldavije za integriranjem u EU. 


 


Više o tome:


  • Financial Times: EU seeks to build energy ties with neighbours
  • EUobserver: EU neighbourhood policy divisions exposed