naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija želi uključivanje mladih u društvo

Zbog sve bržeg starenja europske populacije i sve manjeg broja mlade radne snage, Europska unija će se sve više oslanjati na svoje mlađe generacije.  


Prema istraživanju Europske komisije objavljenoj u srijedu 5. rujna, mladi ljudi nisu dovoljno pripremljeni za preuzimanje ove odgovornosti. Svaki šesti mladi Europljanin prerano napušta školovanje, a nezaposleno je 4,6 milijuna mladih u dobi od 15 do 24 godine. 


U dokumentu EK-a ističe se kako bi Europska unija i zemlje članice trebale više ulagati u obrazovanje i zdravlje mladih, poticati njihovo zapošljavanje i bolje ih uključiti u aktivnosti organizacija civilnog društva i društva općenito.


Povjerenik Europske komisije za obrazovanje, izobrazbu, kulturu i mlade Ján Figel' rekao je kako je mladima u Europi potrebno osigurati bolje uvjete za razvoj i aktivniji život u društvu.


Povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake prilike Vladimir Špidla upozorio je na paradoksalnu situaciju u kojoj se EU s jedne strane susreće s manjkom radne snage, dok je s druge previše mladih nezaposleno.


Tržište rada postalo je zahtjevnije nego prije, a gotovo četvrtina mladih u Europi ne posjeduje vještine ni znanja potrebne da bi mu se priključila. Komisija je stoga pozvala na veće ulaganje u mlade, ne samo u financijskom smislu, nego i političkom i socijalnom, preko obitelji, nevladinih organizacija, sustava školovanja i poslodavaca.  


 


Više o tome:

Europska komisija: Commission wants to involve young people better in society