naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Kriza financijskih tržišta neće naštetiti europskom gospodarstvu

Europsko gospodarstvo trebalo bi biti u stanju izdržati nedavnu krizu izazvanu zabrinutostima vezanim uz visokorizične drugorazredne hipotekarne zajmove u Americi, izjavio je povjerenik Europske komisije za ekonomska i monetarna pitanja Joaquin Almunia. 


Obraćajući se zastupnicima Europskog parlamenta u srijedu 5. rujna Almunia je rekao kako Europa ima čvrste gospodarske temelje koji ne bi smjeli biti osobito pogođeni nedavnim tržišnim turbulencijama i koji bi trebali biti u stanju nadići daljnje neizvjesnosti.  


Međutim, Almunia je istaknuo kako je prerano za predviđanje punih učinkaka krize koje se odvijala u kolovozu, te dodao kako situacija na financijskim tržištima zahtijeva svu pozornost.


Almunia je upozorio da u ovoj godini gospodarski rast u eurozoni neće premašiti stopu od 2,6 posto, prognoziranu u svibnju, te 2,9 posto prognoziranih za Europsku uniju.  


Revizija tih prognoza, koju bi Europska komisija trebala objaviti u utorak 11. rujna, poslužit će kao početni pokazatelj mogućih posljedica krize, iako je prerano za neke točnije procjene njezinog cjelokupnog učinka na gospodarstvo.


U izvješću Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD također  se predviđa slabiji rast američkog i europskog gospodarstva.  


No, europski povjerenik ne vjeruje da će posrtanje američke ekonomije imati snažan učinak na gospodarstvo EU-a, budući da se većina europske trgovine u osnovi odvija unutar EU-a.


 Više o tome:

EUobserver: Almunia calms concerns over credit crisis impact