naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU ne želi ukinuti zabranu unošenja tekućina u zrakoplove

Europska komisija odgovorila je u srijedu 5. rujna Europskom parlamentu kako ne namjerava ukinuti zabranu unošenja tekućina u putničke zrakoplove sve dok postoji prijetnja terorističkih napada tekućim eksplozivom. 


Eurozastupnici su u srijedu u rezoluciji usvojenoj na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta zatražili reviziju tog propisa, kritizirajući velike troškove zapljena tekućina poput alkoholnih pića i parfema na zračnim lukama i dovodeći u pitanje doprinos zabrane povećanju sigurnosti. 


'Komisija je svjesna problema koji je nastao za putnike i zračne luke', istaknuo je europski povjerenik za promet Jacques Barrot u pisanom odgovoru Europskom parlamentu.


'No, kao što pokazuju događaji zadnjih mjeseci u Velikoj Britaniji i zadnjih dana u Danskoj i Njemačkoj, teroristička prijetnja u Europi ostaje realnost i teroristi ne prestaju tražiti nove načine i nove tehnike za provedbu svojih destruktivnih planova', upozorio je. 


Barrot je poručio da zabrana unošenja tekućina u putničke zrakoplove, uvedena u studenome 2006., 'ne može biti ukinuta sve dok postoji prijetnja tekućih eksploziva i dok se ne pronađu drugi učinkoviti načini da joj se suprotstavi.' 


Zabrana je uvedena nakon što je u kolovozu 2006. u Londonu razotkriven plan rušenja transatlantskih zrakoplova tekućim eksplozivom.


Propisi dopuštaju putnicima u EU-u da u putničke kabine unesu pića ili parfeme veće od 100 ml kupljene u duty free shopovima pod uvjetom da su zapečaćeni u plastičnim vrećicama i da prođu sigurnosnu kontrolu.


No putnicima koji dolaze iz trećih zemalja i presjedaju na zračnim lukama u EU-u takvi proizvodi se oduzimaju.(Hina)


  


Više o tome:

EUobserver: Brussels urged to review ban of liquids on planes