naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Francuski odgovor na izazove globalizacije

Francuska bi se trebala boriti za ofenzivniju politiku zaštite, solidarnosti i zakonske regulacije na razini EU-a kako bi se bolje suočila s izazovima globalizacije, smatra bivši francuski ministar vanjskih poslova Hubert Vedrine. 


U dokumentu na 63 stranice Vedrine obrazlaže kako bi Francuska trebala imati pravo na zaštitu  ključnih i 'strateških' sektora svojeg gospodarstva.


Francuski dnevnik Le Figaro objavio je u srijedu 5. rujna dijelove dokumenta u kojem Vedrine obrazlaže kako globalizaciju ne vidi ni kao priliku, niti kao nešto zlo, već jednostavno kao činjenicu kojoj se treba prilagoditi.


Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zatražio je u srpnju od Vedrina izviješće o tome kako bi se Francuska trebala suočiti s izazovima globalizacije.


Ovom izviješće dolazi u trenutku kada Europska komisija pokušava promovirati otvorenost i pozitivan stav prema globalizaciji.


Povjerenik Europske komisije za trgovinu Peter Mandelson rekao je na  simpoziju o globalizaciji 3. rujna kako Europa još zapravo ne zna kako se politički postaviti prema globalizaciji, osim, u većini slučajeva, protivljenjem. 


Prema Vedrinu Francuzi su tradicionalno neskloni globalizaciji zbog privrženosti državi na čiju su zaštitu navikli, nacionalnom identitetu i jeziku koji ugrožava sve veća raširenost engleskog i sveopća amerikanizacija.


U izvješću se ističe kako Francuzi osjećaju i moralno gađenje prema tržišnoj ekonomiji i profitu.

Nedavna ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da je 74 posto Francuza zabrinuto zbog globalizacije i da su uvjereni da će ona imati negativne posljedice na radnike, dok je podržava samo njih 18 posto.


U isto vrijeme globalizaciju podržava samo 17 posto Španjolaca i Amerikanaca te 15 posto Britanaca, pokazalo je ispitivanje Financial Timesa provedeno na proljeće.


  


Više o tome:

EUobserver: France considers ways to tackle globalisation