naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU upozorio na rast humanitarnih katastrofa zbog ekstremnih klimatskih fenomena

Sposobnost suočavanja svijeta s posljedicama prirodnih katastrofa u budućnosti će biti pod sve većim pritiscima, priopćeno je u petak 7. rujna iz Europske komisije. 


'Suočavamo se sa značajnim rastom humanitarnih katastrofa povezanih s ekstremnim klimatskim fenomenima. Međunarodni humanitarni sustav bit će podvrgnut sve snažnijim pritiscima u nadolazećim godinama', kazao je glasnogovornik Europske komisije u obraćanju novinarima.


'To nije moja osobna procjena, već zajednička procjena europskog povjerenika za humanitarnu pomoć Louisa Michela i UN-ovog glavnog podtajnika za humanitarna pitanja Johna Holmesa', istakao je nadalje on.


Tome je upozorenju prethodila odluka Komisije o upućivanju milijun eura hitne pomoći Nikaragvi, teško pogođenoj uraganom Felixom - drugim uraganom jačine maksimalne 5. kategorije koji je u samo mjesec dana poharao regiju Karipskog mora. 


'Stručnjaci tvrde da je iznimno rijetka i pojava dva uragana pete kategorije u istoj godini, a kamoli u razdoblju od samo tri tjedna, što je izuzetno rijetko', kazao je taj glasnogovornik.


U kolovozu je svijet poharalo čitav niz katastrofa izazvanih vremenskim nepogodama, a Europska komisija izdvojila je ukupno 18,5 milijuna eura pomoći za poplavama pogođene Indiju, Nepal, Bangladeš, Sjevernu Koreju, Kolumbiju i Sudan, te za žrtve uragana u regiji Karipskog mora. 


S obzirom na sve veći broj kriza izazvanih klimatskim poremećajima, Europska komisija i UN razmatraju načine unaprjeđenja svoje sposobnosti reagiranja na katastrofe, koordinacije svojih humanitarnih nastojanja kao i financiranja sustava usmjerenih na pripremanje ranjivih područja na buduće prijetnje, kazao je nadalje glasnogovornik.


 Hina