naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU podijeljen oko budućeg statusa Kosova

Sastanak ministara vanjskih poslova EU-a u portugalskom Viana do Castelo pokazao je duboke podjele između zemlja članica oko primjerene reakcije na eventualno unilateralno proglašenje neovisnosti Kosova.


Zemlje članice Europske unije tek su se nedavno usuglasile stajališta oko plana Ujedinjenih naroda, međutim, najave Prištine o jednostranom proglašenju neovisnosti unijela je novu podjelu. Ovaj plana kosovskih Albanaca nije u skladu s planom UN-a, a oštro mu se protivi Rusija. 


Nakon što je Rusija blokirala rješenje u Vijeću sigurnosti da se, prema planu UN-ova izaslanika Martttija Ahtisaarija, donese rezolucija koja bi otvorila put da Kosovo dobije međunarodno nadziranu neovisnost, početkom kolovoza otvoren je dodatni krug pod pokroviteljstvom međunarodne trojke koju čine EU, Sjedinjene Države i Rusija.


Taj bi proces trebao trajati do 10. prosinca kada bi trojka trebala podnijeti izviješće o naporima približavanju dijametralno suprotnih stajališta Beograda i Prištine oko budućeg statusa Kosova.


Iako Rusija i zapadne zemlje posreduju u novoj rundi pregovora između Srbije i kosovskih Albanaca, šanse za kompromisno rješenje između dvije strane sve su manje.


Portugalski ministar vanjskih poslova i predsjedavajući Vijeća EU-a Luis Amado rekao je nakon sastanka kako se u ovom trenutku ne može predvidjeti reakcija država članica u slučaja propasti pregovora, ali je upozorio kako postoji rizik od nedostatka jedinstva između europskih zemalja.


Amado je rekao je nezamislivo da u trojki za Kosovo, Sjedinjene Države i Rusija imaju svoje stajalište, a da ga Europska unija nema jer bez toga ona ne može imati vjerodostojnost u svojoj vanjskoj politici.


Ministri iz nekih zemalja članica, među kojima su Španjolska, Grčka, Slovačka i Rumunjska, izjavili su kako nisu spremni priznati eventualnu jednostranu odluku kosovskih Albanaca o proglašenju neovisnosti.


  

Više o tome:

  • EUobserver: Kosovo future fuels serious EU divisions
  • EurActiv: Divergences remain despite call for EU unity on Kosovo