naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Održan 15. susret Nacionalnog foruma o pristupanju EU

U Križevcima je u ponedjeljak 10. rujna održan 15. susret Nacionalnog foruma o pristupanju EU na temu 'Reforma pravosuđa i suzbijanje korupcije'. 


Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako Europska unija kontinuirano naglašava da su uspješno provedena pravosudna reforma i učinkovita borba protiv korupcije uvjeti koje Hrvatska treba ispuniti kako bi postala njezinom članicom.  


Ministrica je dodala kako je postizanje europskih standarda i njihova primjena u praksi predstavljaju neosporan interes Hrvatske i njezinih građana te je stoga i hrvatska vlada reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije stavila na vrh svojih prioriteta. 


Ministrica pravosuđa Ana Lovrin je naglasila kako je Hrvatska svjesna izazova koji pred njom stoje po pitanju reforme pravosuđa te kako se sveobuhvatno pristupa svim potrebnim reformama da bi se ostvario glavni cilj, a to je odgovorno pravosuđe dostupno svim građanima. 


Na Nacionalnom forumu u Križevcima se također raspravljalo o mjerama i rezultatima antikorupcijskog programa Vlade Republike Hrvatske, smanjenju broja neriješenih predmeta, digitalizaciji zemljišnih knjiga, racionalizaciji mreže sudova te jačanju profesionalnosti u sudstvu.  


U radu 15. susreta Nacionalnog foruma sudjelovali su predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Branko Hrvatin, ravnatelj Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Dinko Cvitan, predstavnici Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Delegacije Europske komisije, zastupnici Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora, predstavnici državne uprave, lokalne uprave i samouprave, akademske zajednice, nevladinih organizacija te privatnog sektora. 

 

Više o tome:

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija: Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović sudjelovala je s ministricom pravosuđa Lovrin u radu 15. susreta Nacionalnog foruma o pristupanju EU