naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorava na potrebu štednje energije

Izvještaj o upotrebi energije u novom mileniju Međunarodna agencija za energiju objavila je 10. rujna  kao svoj doprinos trećem sastanku ministara zemalja G8 u Berlinu.

Potrošnja energije  povećala se za 14 posto između 1990. i 2004. što je dovelo do povećanja emisija CO2 također za 14 posto. U izvještaju stoji kako se tempo štednje energije smanjivao manje od 1 posto po godini od 1970. i prvog 'šoka nafte' do 1990.

Ovakvi zaključci potvrđuju ranije analize IEA. Promjene uzrokovane cijenama nafte šokirale su u 1970.-ima, ali su energetske politike proizašle iz takve situacije učinile više za kontrolu rasta u potrošnji energije i smanjenju emisija CO2 nego učinkovitost energije i  klimatske politike ostvarene nakon 1990. Ovakvi rezultati jasno nas upozoravaju da je vrijeme za djelovanje, stoji u izvještaju Agencije.

U akcijskom planu Europske unije potvrđenom u ožujku ove godine stoji kako se će se poduzeti potrebne mjere da bi se smanjila  potrošnja energije za 20 posto do 2020.

Više o tome: