naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Britanija i Irska moći će zadržati mjerne jedinice poput pinte ili milje

Europska komisija je u utorak 11. rujna predložila da se Velikoj Britaniji i Irskoj omogući daljnje korištenje mjernih jedinica poput pinte, milje ili funte, odustajući od prijašnjih zahtjeva za uvođenjem metričkog mjernog sustava na jedinstvenom europskom tržištu. 


Zahtjev za uvođenjem metričkog sustava bio je jedan od najnepopularnijih poteza u ionako euroskeptičnoj britanskoj javnosti. 


Prijedlog da se uz metrički koristi i anglosaksonski mjerni sustav važan je i za sadašnje trgovačke odnose sa Sjedinjenim Državama, navodi Komisija. 


Direktiva 80/181 dopuštala je Velikoj Britaniji i Irskoj da koriste svoje mjerne jedinice, ali je od njih tražila da fiksiraju datum kada će postupno početi uvoditi metrički sustav. Sada se ovim prijedlogom odustalo od toga zahtjeva.


'Iskustvo je pokazalo da se te mjerne jedinice koriste lokalno bez ikakvog utjecaja na jedinstveno tržište i bez ometanja prekogranične robne razmjene', navodi Komisija ističući da je do toga prijedloga došla na temelju rezultata javne rasprave koja je provedena ranije ove godine.


'Naš će prijedlog stabilizirati sadašnju provedbu zakonodavstva EU-a, koje je dobro funkcioniralo preko 27 godina. Europska industrija podupire da se na neograničeno vrijeme zadrže i druge mjerne jedinice, a time se također šalje signal našim američkim partnerima da se EU zauzima za trgovinsko okruženja bez barijera, a zauzvrat, očekujem da će i Sjedinjene Države prihvatiti na svojem teritoriju robu označenom metričkim sustavom. Ovaj prijedlog također priznaje kulturu i tradiciju Velike Britanije i Irske, što je važno za Europsku komisiju', izjavio je potpredsjednik Europske komisije zadužen za poduzetništvo i industriju Guenter Verheugen. 


U Britaniji su dugo upozoravali da bi mijenjanje, primjerice, prometnih znakova s oznakama u kilometrima umjesto u miljama stvorilo zbrku, a istodobno bi i jako puno koštalo.(Hina)


 

Više o tome:

EUobserver: EU abandons metric conversion for UK and Ireland