naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EP objavio imena kandidata za nagradu Saharov

Europski parlament objavio je u utorak 11. rujna imena kandidata za nagradu EU-a za ljudska prava. Lista od pet kandidata koje su nominirali odbori EP-a vanjske poslove i razvoj te pododbor za ljudska prava bit će sužena na tri imena prilikom novog kruga glasovanja u Parlamentu 24. rujna. 


Nagradu Saharov, nazvanu po sovjetskom disidentu Andreju Saharovu, Europski parlament dodjeljuje svake godine od 1988. godine pojedincima ili organizacijama za njihov značajan doprinos borbi za ljudska prava i demokraciju.


Prema pravilima nagrade Saharov, kandidati moraju imati potporu najmanje 40 zastupnika ili jedne od političkih skupina europarlamentaraca.


Za nagradu Saharov ove su godine nominirani ekumenski patrijarh Carigrada Bartolomej I., kineski borci za ljudska prava, bračni par Zeng Jinyan i Hu Jia, afganistanska zastupnica i aktivistica za prava žena Joya Malalai, sudanski odvjetnik za ljudska prava Salih Mahmud Osman i ruska istraživačka novinarka i neumoljiva kritičarka Kremlja Ana Politkovskaja, ubijena prošle godine.


Dobitnika nagrade izabrat će predsjednik Europskog parlamenta i čelnici osam političkih skupina u EP-u 25. listopada.


Nagrada će biti uručena 11. prosinca na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, dan nakon 59. obljetnice UN-ove Deklaracije o ljudskim pravima. Dobitnik će dobiti i novčanu nagradu od 50 tisuća eura.


 

Više o tome:

Europski parlament: Sakharov Prize 2007: five nominees announced