naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska komisija: terorizam je stalna prijetnja

Šest godina nakon terorističkih napada na New York i Washington terorizam ostaje stalna prijetnja, koja ne ostavlja mjesta za opuštanje ili smanjivanje opreza, izjavio je 11. rujna povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost Franco Fratttini.

Frattini smatra kako unatoč dobrim rezultatima sprečavanja terorističkih napada, nema prostora za samozadovoljstvo ili za smanjenje opreza. Događaji koji su se zbili prije šest godina zaprepastili su cijeli svijet i zauvijek promijenili naše razumijevanje sigurnosti.

Sigurnosnu politiku treba poboljšati, smatra Frattini, na svim razinama bilo nacionalnoj, regionalnoj ili europskoj. Temelji politike moraju biti rezultati dobiveni istraživanjima, a u proces stvaranja politike trebali bi biti uključeni svi oni koji bi svojim stavovima mogli pomoći jačanju politike.

Borba protiv terorizma dugoročan je posao, smatra Frattini te dodaje kako je važan stalni nadzor interneta. Internet pruža mogućnosti za obrazovanje i slobodu, ali je istodobno i sredstvo za Osamu bin Ladena i druge teroriste da mogu komunicirati i širiti informacije o izradi eksploziva.

Još jedna sredstvo zaštite protiv terorista bilo bi korištenje najnovije tehnologije. Prema Frattiniju važno je iznalaženja ravnoteže između prava na sigurnost i ostalih temeljnih prava pojedinaca, među njima prava na privatnost.

Europska komisija je na dan godišnjice terorističkog napada u SAD-u objavila dokument u kojem se zauzima za jačanje partnerstva između privatnog i javnog sektora u području istraživanja i inovacija na planu sigurnosti. U tu svrhu osnovan je Europski sigurnosni forum za istraživanje i inovacije (ESRIF). Frattini podupire osnivanje Foruma smatrajući da se na takav način još jače povezuju različiti sudionici sigurnosnog istraživanja, a time i jača borba protiv terorizma.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Franco Frattini, European Commissioner responsible for Justice, Freedom and Security; ‘The changing nature of security threats requires a strong Public-Private Dialogue in Security Research and Innovation’
  •  Europska komisija : The European Security Research and Innovation Forum (ESRIF) - Public-Private Dialogue in Security Research