naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Priručnik o ugovorima i natječajnim procedurama Europske komisije

Nakladnička kuća 'Jesenski i Turk' objavila je Priručnik o ugovorima i natječajnim procedurama Europske komisije, autorice Marije Vojnović. 

Ovaj priručnik namijenjen je privatnim i javnim tvrtkama te institucijama koje pružaju konzultantske usluge u edukaciji, marketingu, izradi različitih ekonomskih studija ili poslovima vezanim uz zaštitu okoliša.

U Hrvatskoj i u regiji otvoren je čitav niz natječaja koji se financiraju iz različitih programa EU. Na ove natječaje mogu se javljati sve hrvatske tvrtke, u svojstvu pružatelja savjetodavnih usluga, dobavljača opreme ili izvođača radova.

Natječaji financirani iz fondova Europske unije omogućuju izvođenje različitih projekata iz svih društveno-ekonomskih područja, budući da se radi o visokovrijednim ugovorima koji uključuju široki spektar usluga, nabave i radova. Trenutno otvoreni natječaji na kojima mogu sudjelovati hrvatske tvrtke u RH, državama regije, Bugarskoj, Rumunjskoj i Turskoj su vrijedni nekoliko milijardi eura.
Priručnik o ugovorima i natječajnim procedurama Europske komisije
baziran je na PRAG vodiču EU, koji definira natječajnu proceduru i koji sadrži standardne obrasce Europske komisije za ugovore financirane iz različitih programa pomoći EU-a trećim zemljama.

Priručnik na razumljiv i jednostavan način daje pregled gdje se mogu dobiti informacije o svim otvorenim EU natječajima, pojašnjava različite vrste ugovora i vrste natječajnih procedura, te daje upute zainteresiranim kandidatima kako se javljati na natječaje. 

Priručnik o ugovorima i natječajni procedurama Europske komisije predstavlja jedan od prvih cjelovito obrađenih radova koji se bavi problematikom praktičnog korištenja pristupnih fondova u Hrvatskoj. Objavljivanje ovog priručnika trebalo bi olakšati proces prijava na natječaje financirane iz programa pomoći EU te tako doprinijeti boljem i efikasnijem korištenjem pretpristupnih fondova u Hrvatskoj.

  

Više o tome:

Superknjižara: Priručnik o ugovorima i natječajnim procedurama Europske komisije