naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija otvorila raspravu o reformi zajedničkog proračuna

Europska komisija pokrenula je 12. rujna javnu raspravu o reformi zajedničkog proračuna Europske unije. Rasprava bi trebala definirati strukturu i prioritete proračuna kako bi se potaknuo gospodarski rast i zapošljavanje.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso istaknuo je kako je otvorena rasprava o proračunskim prioritetima u kojoj nema tabua. To povlači i raspravu bez tabua i o budućoj politici.

Veličina, struktura i prioriteti godišnjeg proračuna EU, koji u 2007 iznosi 126.5 milijuna eura, ravnaju se prema financijskoj prognozi koja je dogovorena nakon duge i vatrene rasprave u 2006. i pokriva razdoblje od 2007-2013.

U isto vrijeme, šefovi država i vlada dogovorili su se da se za reformu proračuna u 2008.-2009. kako bi se vrednovali politički prioriteti u proračunskim smjernicama.

Konzultacije, koje su 12. rujna 2007. otvorili Barosso i povjerenik za proračun Dalia Grybauskaitė, građanima pružaju mogućnost uključivanja u rasprave vezane za reforme proračuna. Javna rasprava otvorena je do 15. travnja 2008.

Komisija se nada da bi nakon prvih rasprava pod francuskim predsjedanjem EU-om, u drugoj polovici 2008. prijedlog revizije proračuna EU-a mogla iznijeti potkraj 2008. ili početkom 2009.

 

Više o tome:

  • EurActiv: Barroso opens 'no-taboos' debate on EU spending priorities 
  • EUobserver: Brussels urges 'no taboo' debate on future EU budget