naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Plava karta za obrazovane imigrante

Europski povjerenik za pravna pitanja Franco Frattini izjavio je 13. rujna kako će otvoriti pitanje novih planova u imigrantskoj politici na sastanku ministara pravosuđa 23.listopada. Riječ je o plavoj karti za obrazovane imigrante u EU. 

Istakao je kako je samo 5 posto imigranata koji dolaze u Europu visoko obrazovano što je u suprotnosti prema 55 posto američkih visoko obrazovanih doseljenika.

Prema statistici iz prošle godine, oko 4 posto populacije Europske unije, točnije 18.5 milijuna ljudi, čine građani koji nisu iz zemalja Europske unije.

Plava karta, plava boja je boja zastave EU, omogućava obrazovanim imigrantima posao u zemljama EU na početni rok od dvije godine. Nakon tog perioda moći će raditi u drugoj zemlji Europske unije.

Frattini je izjavio kako bi volio otvoriti pitanje jačanja prava legalnih doseljenika stavljajući ih u jednak položaj sa građanima EU, posebno u područjima socijalne sigurnosti i radnih uvjeta. Povjerenik se založio za teške kazne onim tvrtkama koje zaposle ilegalne doseljenike.  
 
Prijedlog o plavoj karti pokrenut je nakon što je Francuska otvorila kontraverzan prijedlog za svoje imigrante DNA testiranja za obitelji doseljenika kako bi se dokazalo da su u srodstvu.

 

Više o tome:

  • EUobserver: EU to propose 'blue card' for skilled immigrants