naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski i ukrajinski čelnici sastaju se u Kijevu

Lideri Europske unije i Ukrajine sastaju se u petak 14. rujna kako bi raspravljali o novom bilateralnom sporazumu i perspektivi integriranja Ukrajine u Uniju.

Očekuje se da će tijekom sastanka ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko i premijer Viktor Janukovič staviti na dnevni red pitanje ukrajinskog članstva u Europskoj uniji.

Iako Ukrajina želi spominjanje članstva u novom sporazumu s EU-om, vlada u Kijevu u ovom trenutku ne traži nikakve konkretne vremenske okvire.

Novi sporazum između Ukrajine i EU-a pružit će okvir za bilateralne odnose između Unije i njezinog istočnog susjeda nakon što Sporazum o partnerstvu i suradnji istekne u 2008. godini.

Ukrajina je počela isticati svoje ambicije za priključenjem Europskoj uniji nakon tzv. 'narančaste revolucije' koja je dovela na vlast koaliciju opozicijskog lidera Viktora Juščenka.

Tijekom prošlotjednog sastanaka EU-a i zemalja iz njegova susjedstva, ukrajinski predstavnici istaknuli su kako Europska politika dobrosusjedstva (ENP) ne predstavlja prihvatljive temelje za odnose između EU-a i Ukrajine.  ENP definira odnose između Unije i susjedstva, međutim bez pružanja perspektive članstva u Uniji.

EU je pohvalio Ukrajinu zbog napretka učinjenog na području gospodarskih i političkih reformi, a Unija će na sastanku još jedanput ohrabriti Ukrajinu na očuvanje demokratskih standarda na predstojećim izborima. Međutim, Europska unija do sada je odbijala dati Ukrajini jasan signal za moguće članstvo u europskom bloku.

 

Više o tome:

EUobserver: Brussels and Kiev to discuss ties ahead of crucial elections