naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nastavlja se pravna bitka između Europske komisije i Microsofta

Očitovanje Europskog suda o opravdanosti rekordne novčane kazne koju je Europska komisija 2004. godine izrekla Microsoftu, koje se očekuje u ponedjeljak 17. rujna, moglo bi u određenim elementima potvrditi argumente Komisije, a u drugima Microsofta, te bi ekonomsko-pravni spor koji traje već više od sedam godina mogao završiti bez pobjednika i gubitnika. 


'To je najspektakularniji slučaj' kojim se Sud ikada bavio, rekao je jedan bruxelleski odvjetnik, dobar poznavatelj slučaja. 


Europska komisija ocijenila je 24. ožujka 2004. da Microsoft zlorabi svoj dominantan položaj na tržištu i izrekla mu rekordnu novčanu kaznu od 497 milijuna eura.


Microsoft od tada pred Prvostupanjskim sudom EU-a pokušava pobiti četiri glavna elementa Komisijine odluke. 


Komisija je ocijenila da proizvođač popularnog operativnog sustava Windows, koji pokreće  95 posto računala na svijetu, zlorabi svoju dominantnu poziciju na tržištu kako bi istisnuo konkurente i zatražila da Windowse ubuduće prodaje bez programa Media Player. 


Microsoft je, naime, takvim svojim pristupom doveo do potpunog nestanka s tržišta Real Playera američkog proizvođača RealNetworks, kao što je Internet Explorer, Microsoftov internetski navigator koji prati Windowse, svojedobno istisnuo obećavajući Netscape.


Osim toga, Komisija je zatražila da Microsoft svojim konkurentima omogući uvid u 'kompletnu i preciznu' tehničku dokumentaciju potrebnu za izradu programa kompatibilnih s Windowsima, ocijenivši da je namjerno ograničio interoperabilnost Windowsa s drugim programima. 


Microsoft smatra da je Komisija otišla predaleko.'Komisija sama priznaje da, zbog toga što ljudi žele kupovati uzice, ne treba braniti prodaju cipela s uzicama', rekao je jedan odvjetnik američke kompanije. Svoju politiku smatra posve zakonitom jer 'živimo u svijetu u kojem su svi novi proizvodi rezultat dodavanja novih funkcija postojećim proizvodima', poput mobilnih telefona čiji novi modeli uvijek imaju dodatne funkcije. 


U pogledu drugog zahtjeva, Microsoft se poziva na kršenje patentnih prava, tvrdeći da bi objavom tehničke dokumentacije odao i neke tajne podatke te svojim suparnicima omogućio da 'kloniraju' njegove programe.


Treći sporni element odnosi se na imenovanje neovisnog stručnjaka, zaduženog za praćenje provedbe odluke iz ožujka 2004. Microsoft smatra da Komisija 'nije imala pravo prenijeti svoje ovlasti trećoj strani'. 


Microsoft na kraju osporava i sam iznos novčane kazne, smatrajući je 'očito pretjeranom', iako kompanija vrijedi desetke milijardi dolara.


Prema mišljenju jednog odvjetnika upućenog u slučaj, suci će vjerojatno dati 'nešto svakoj strani'. 


Nekoliko stručnjaka smatra da su argumenti Komisije solidniji kada je u pitanju tehnička dokumentacija, dok je Microsoft jači u pogledu Media Playera.


To drugo pitanje je i važnije za Microsoft jer se njegova strategija već godinama temelji na integraciji novih funkcija u Windowse. 


Izazov za Microsoft je velik jer Europski sud već gotovo 30 godina nije poništio odluku Europske komisije izrečenu zbog zloporabe dominantnog položaja na tržištu.


I Komisija može mnogo izgubiti. Suci u Luksemburgu u zadnje vrijeme već nekoliko puta nisu potvrdili njezine odluke i novi udarac ozbiljno bi naštetio njezinoj vjerodostojnosti.


Microsoftu bi pak bilo dovoljno da se prizna samo jedan njegov zahtjev da proglasi djelomičnu pobjedu i dobije smanjenje kazne od nekoliko desetaka milijuna eura.


Presuda ipak neće predstavljati kraj slučaja. Više je nego vjerojatno da će se jedna ili druga strana žaliti. Žalbeni postupak mogao bi trajati još godinu i pol do dvije.


Osim toga, Komisija čeka presudu Suda prije nego odluči hoće li nastaviti goniti Microsoft. U srpnju 2006., već mu je izrekla dodatnu novčanu kaznu od 280 milijuna eura zbog kašnjenja s objavom tražene tehničke dokumentacije. 


Ako Sud potvrdi njezina stajališta u pogledu tehničke dokumentacije, Komisija bi mogla tražiti nove kazne, čiji bi iznos mogao doseći čak milijardu eura.


Ako su ulozi veliki za obje strane, slučaj nije manje važan ni za Sud u Luksemburgu, koji za ponedjeljak priprema pravu svečanost. Povjeren Velikom vijeću, u kojem izvanredno sjedi 13 sudaca, slučaj će imati poseban medijski tretman. Televizijske kamere moći će prvi put u povijesti ući u sudnicu i izravno prenositi izricanje presude.(Hina)


 

Više o tome:

EUobserver: EU and Microsoft come head to head