naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski tjedan mobilnosti: ‘Ulice ljudima’

Kao dio djelovanja u suzbijanju klimatskih promjena, jačanja gospodarskog rasta i unapređivanja kvalitete života građana Europe, Komisija stavlja naglasak na samoodržive načine transporta, posebno u užurbanim metropolama Europe, domovima 80 posto europske populacije gdje je u 75 posto putovanja prijevozno sredstvo bio automobil.  

Ovogodišnji tjedan održavat će se od 17. do 23. rujna pod središnjom temom ‘Ulice ljudima’ kako bi se prenijela poruka da povećanje prostora za automobile nije rješenje za postojeće prometne probleme. Smanjenje automobilskih površina bilo bi održivo i učinkovito rješenje te zdraviji stil života za sve građane bez smanjenja pojedinačne pokretljivosti.

Cijelo mnoštvo aktivnosti i kampanja imaju za cilj povećanje svijesti o problemima vezanima uz mobilnost, uključujući sigurnost cestovnog prometa, zastoj, zagađivanje zraka.

Komisija također predstavlja prijedlog za europsku strategiju gradskog prijevoza u Zelenoj knjizi 25. rujna 2007. Ipak, koliko EU može zapravo postići u ovom području dosta ovisi i o podršci lokalnih vlasti.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: EU celebrates its 6th European Mobility Week: 'Streets for People'
  • EurActiv: Mobility Week: EU eyes less road-space for cars