naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Francuska želi pojačati sankcije Iranu

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner upozorio je da svijet, kad je u pitanju iranski nuklearni program, mora biti spreman na najgori scenarij, uključujući rat.

Kouchner je u intervjuu emitiranom na francuskoj nacionalnoj televiziji i radiju u nedjelju 16. rujna rekao kako međunarodna zajednica mora s Iranom pregovarati do kraja, ali je upozorio kako iransko nuklearno naoružanje predstavlja ozbiljnu prijetnju svjetskom miru.

Francuski ministar želi da Europska unija uvede nove sankcije Iranu te je pozvao francuske kompanije da ne pokreću nove poslove u ovoj zemlji.

Visoki predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana već nekoliko godina pregovara s najvišim iranskim pregovaračem Ali Larijanijem. Međutim, Iran odbacuje optužbe Zapada da razvija nuklearni program te ističe kako projektom obogaćivanja urana želi zadovoljiti rastuće potrebe za energijom.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, zajedno će s Njemačkom raspravljati o novom prijedlogu UN-ove rezolucije za sankcije Iranu u Washingtonu u petak 21. rujna.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u kolovozu kako je diplomatska akcija velikih sila jedina alternativa 'iranskoj bombi ili bombardiranju Irana'.

  

Više o tome:

EUobserver: France: World should prepare for possible war with Iran