naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Građane Europe više zanimaju rezultati medicinskih istraživanja nego međunarodne, ekonomske i socijalne vijesti

Provedeno Eurobarometrovo istraživanje javnog mišljenja potvrđuje kako postoji veliki interes u većini europskih zemalja, posebno u starijim zemljama članicama, za medicinska istraživanja kao i za znanost i tehnologiju. Interes je čak i veći nego što je to slučaj za međunarodne te ekonomske i socijalne vijesti.

Europljani posebnu pozornost pridaju dodanoj vrijednosti koju zdravstvena i medicinska istraživanja mogu pridonijeti svakodnevnom životu.

Istraživanje također pokazuje kako građani vjeruju znanstvenim i medicinskim profesijama kad je riječ o informacijama vezanima uz zdravstvena istraživanja. Kad je riječ o izvorima istraživačkih podataka, građani više vjeruju međunarodnim institucijama, uključujući i samu Europsku uniju, nego regionalnim i nacionalnim vladinim izvorima.

Povjerenik za znanost i istraživanje Janez Potočnik istakao je kako ovaj Eurobarometar pokazuje rastući interes Europljana za znanstvena istraživanja, posebice u područjima koja ih izravno pogađaju. Želja za informacijama o zdravlju i medicinskim istraživanjima nesumnjivo je povezana sa starenjem stanovništva, ali također je ohrabrujuće vidjeti interes i kod mlađih generacija.

Građane najviše zanimaju rezultati medicinskih istraživanja i nova otkrića o težim bolestima, a interes na tom području raste s godinama.

Glavni izvor informiranja o zdravlju i medicini je televizija, a nakon toga slijede novine, radio i časopisi.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Europeans are more interested in the results of medical and health research than in international, economic and social news, says a new Eurobarometer
  • Eurobarometar: Medical and health research