naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Predstavljen Nacionalni strateški memorandum o socijalnoj sigurnosti

U sklopu CARDS Programa podrške institucijama socijalne sigurnosti (SISP), koji zajedno provode Vijeće Europe i Europska komisija, u utorak 18. rujna je u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva predstavljen Nacionalni strateški memorandum za Hrvatsku kojim su obuhvaćena područja od posebne važnosti glede socijalne sigurnosti. 


Profesori Paul Schoukens i Danny Pieters s Katoličkog sveučilišta u Leuvenu izdvojili su 10 pitanja za koja smatraju da zaslužuju pozornost hrvatskih vlasti kako bi se sustav socijalne sigurnosti unaprijedio, a među njima su primjerice mirovinska reforma, reforma zdravstva, pomoć invalidnim osobama, socijalna pomoć i zaposlenost. 


'Mi vjerujemo da je čitav sustav u dobrim rukama, da se kreće u dobrom smjeru, ali mislimo da trebate posvetiti dodatnu pozornost nekim područjima', rekao je Pieters na početku predstavljanja memoranduma.


Pieters tako, primjerice, propituje drugi stup mirovinskog sustava koji se temelji na individualnim doprinosima (kapitaliziranoj štednji) kao i činjenicu da su ljudi slabo informirani.


'Sloboda izbora bez valjane informacije je kockanje. Loš izbor može uvelike utjecati na visinu mirovina, pa smatramo da bi bilo dobro da se osnuje jedan javni fond drugog mirovinskog stupa, kao u Švedskoj', objasnio je Pieters. 


Također je objasnio da drugi stup ugrožava prvi jer smanjuje količinu novca raspoloživog za prvi stup.


Što se trećeg stupa tiče, kazao je da neke zemlje mogu odlučiti investirati taj novac na 'sigurnim' financijskim tržištima u 'starim' članicama EU-a.


'S trećim stupom novac ide van i nije dostupan za investiranje unutar zemlje', ukazao je Pieters.


Osvrnuo se i na porezne povlastice za 2. i 3. stup i upozorio da je u nekim zemljama, poput Velike Britanije, došlo do negativne preraspodjele novca, u korist bogatih.


Glede zdravstva, belgijski stručnjaci su, između ostalog, postavili pitanje je li 'prihvatljivo da liječnici istodobno rade u javnom i privatnom zdravstvu'.


Za invalidne osobe su ustvrdili da ih se gura u sivu ekonomiju i predložili poticaje poslodavcima za zapošljavanje invalida.


Belgijski dvojac je, govoreći o pitanju zaposlenosti, upozorio na odljev mozgova.


'Godišnje vam iz zemlje odlazi oko 200 tisuća mladih, uglavnom visokoobrazovanih ljudi, a istovremeno imate imigraciju neobrazovanih', rekao je Pieters. Također je ukazao na vrlo nepovoljan odnos aktivnog i pasivnog stanovništva i na veliki teret koji pada na leđa mlade generacije.


Na kraju predstavljanja memoranduma Pieters se osvrnuo i na pravosudnu zaštitu i zaključio da Upravni sud, zadužen za slučajeve socijalne zaštite, nije najsretnije rješenje jer se ponajprije bavi slučajevima administrativne prirode prema Upravnom zakonu i postupcima koji su strašno stari.


'Zato predlažemo Saboru da osnuje novi sud jer 40 posto slučajeva Upravnog suda otpada na parničenje iz područja socijalne zaštite', kazao je Pieters.


Schoukens i Pieters su istaknuli da ovo izvješće predstavlja prije svega osnovu za rasprave i temelj za sljedeću ministarsku konferenciju o regionalnim značajkama socijalne sigurnosti koja će se održati u listopadu u Tirani.


Vera Babić, državna tajnica u ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, izjavila je uoči predstavljanja memoranduma da se 'struktura hrvatskog društva bitno promijenila'.


'Stvorena je struktura društva slobodnog tržišta, i moramo moći prepoznati prioritetne potrebe', kazala je Babić i dodala da treba ići za tim da 'oni koji imaju više participiraju više'.


Smatra da apsolutno treba 'zadržati nit vodilju socijalne sigurnosti'.


Hina