naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Osobne iskaznice iskorak od procedure, ali uz poštivanje acquisa

Odluka o tome da će Hrvatski građani moći i dalje u Mađarsku i Sloveniju, nakon što te dvije zemlje uđu u Schengenski prostor, kao i u Italiju, ulaziti samo s osobnom iskaznicom iskorak je od propisane uobičajene schengenske procedure, ali se ni u kojem slučaju ne kosi s europskom pravnom stečevinom, rečeno je u utorak 18. rujna novinarima u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. 


Budući da je Hrvatska imala bilateralni dogovor sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom o prelasku granice samo s osobnim iskaznicama, u interesu svih strana bilo je da se režim nastavi, ali radi se o jedinstvenom slučaju, odnosno prije ga nije bilo a ni kasnije se nitko neće moći pozivati na tu proceduru, naglašeno je u Ministarstvu.


'Time se apsolutno poštuje schengenski acquis', naglašeno je u MVPEI-u. 


Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove u utorak je u Bruxellesu odlučilo da će hrvatski građani moći i dalje ulaziti u Sloveniju i Mađarsku s osobnim iskaznicama i nakon ulaska tih zemalja u Schengenski prostor s tim da će trebati imati posebne kartone na koje će se udarati pečat prilikom svakog prelaska granice.


Što se tiče tih kartona, u MVPEI-u je pojašnjeno da se ne radi o službenim dokumentima već o jednokratnim obrascima na koje će se obavezno udarati štambilj pri ulasku i izlasku iz schengenske zone. Obrazac će biti besplatan, izdavat će ga policija na graničnim prijelazima, a na njemu će biti samo ime i prezime i broj osobne iskaznice.


U trenutku kad se na taj obrazac udari izlazni žig, on prestaje vrijediti. 


Obrazac je uveden kako bi se izbjeglo izdavanje novih dokumenta, koji bi koštali i na koje bi se čekalo, te da se spriječi često štambiljanje putovnica onih građana koji često putuju u te zemlje ili preko njih. 


Međutim, ako se, primjerice, prilikom rutinske kontrole hrvatski građani zateknu bez putovnice na teritoriju neke druge zemlje članice Schengenskog prostora osim navedene tri, njihov će se boravak smatrati ilegalnim.  


'Radi se o još jednom dokazu da je Hrvatska u vrlo posebnom položaju prema EU', naglašeno je u Ministarstvu.


Zemlje članice EU-a koje su ušle 2004., među njima Slovenija i Mađarska, trebale bi početkom sljedeće godine ući u Schengenski prostor unutar kojega ne postoje granične kontrole. Politička odluka o točnom datumu njihova ulaska bit će donesena u studenome. 


Hina