naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Prijedlog Europske komisije za jačanje sustava zaštite od krivotvorenja novčanica

Europska komisija usvojila je paket mjera kojima namjerava pojačati mehanizme zaštite od krivotvorenja novčanica i kovanica eura. Prema tom prijedlogu banke i ostale novčarske institucije trebale bi provjeravati autentičnost novčanica i kovanica eura prije no što ih vrate u opticaj.

Usvojeno je i izvješće koje pokazuje kako članice EU uglavnom u zadovoljavajućoj mjeri ispunjavaju obveze kada je u pitanju pravno gonjenje kaznenog djela krivotvorenja eura. Time se ostvaruje ujednačena razina zaštite u skladu s odgovarajućom odlukom Europske komisije, navodi se u priopćenju Bruxellesa.

U izvješću za 2006. Europska komisija podrobno navodi planirane mjere izdvajanja krivotvorina iz opticaja i preporuke za nastavak suradnje. Utvrđeno je da su u 2006. krivotvoritelji općenito proširili svoje 'aktivnosti', ali i da su veće količine krivotvorina otkrivene zahvaljujući poboljšanim postupcima provjere.

Tako je prošle godine broj krivotvorenih kovanica uklonjenih iz opticaja porastao na gotovo 164 tisuće komada, pri čemu dominiraju kovanice od dva eura a slijede one od jednog eura i od 50 centi. Broj krivotvorenih kovanica izuzetno je mali u usporedbi s ukupno 69 milijardi autentičnih kovanica u opticaju.

Austrija, Belgija, Francuska, Njemačka i Nizozemska prve su zemlje članice koje su reagirale na nastojanja Europske komisije u zaštiti građana od krivotvorenih kovanica primjenjujući preporuku o  provjeri autentičnosti kovanica eura.

Iako je dosadašnji sustav zaštite kovanica uspješan, potrebno je njegovo jačanje. Nužna je pojačana budnost i suradnja nadležnih tijela, uključujući industriju.   

Komisija u suradnji s državama članicama, Europolom i ECB-om kontinuirano radi na budućem jačanju zaštite od krivotvorenja eura.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Commission steps up efforts to reinforce the protection of the Euro against counterfeiting