naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Izaslanstvo Europskog parlamenta zadovoljno ljudskim pravima u Hrvatskoj

Hrvatska je na području ljudskih prava postigla značajan napredak, posebice kada je riječ o pravima Roma, no za puno ispunjavanje političkih kriterija za članstvo u EU-u potrebno je uložiti veće napore u reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije, izjavio je u srijedu 19. rujna u Zagrebu potpredsjednik Pododbora za ljudska prava Europskog parlamenta Richard Howitt. 


Izaslanstvo Pododbora za ljudska prava Europskog parlamenta na čelu s Howittom, članom  Stranke europskih socijalista (PES), razgovaralo je u sklopu višednevnog službenog posjeta Hrvatskoj s predstavnicima Vlade, Sabora, nevladinih organizacija i predstavnicima manjina. 


Hrvatska zadnjih godina 'kontinuirano i istinski napreduje' kada je riječ o ljudskim pravima, rekao je Howitt na konferenciji za novinare, dodajući kako je njegovo izaslanstvo posebno 'impresionirano' tretmanom Roma, po čemu Hrvatska može biti primjer u široj regiji. 


Izaslanstvo se upoznalo i s napretkom postignutim u rješavanju pitanja bivših nositelja stanarskih prava, povratku izbjeglica i poticanju zapošljavanja manjina, dodao je.


Daljnji napori, upozorio je, potrebni su ponajprije u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije kako bi se u potpunosti ispunili politički kriteriji za članstvo i uspješno zaključili pregovori u poglavlju Pravosuđe i temeljna ljudska prava. 


Howitt je pozdravio što je Hrvatska počela istraživati i kazneno goniti korupciju na visokoj razini, ali i istaknuo kako je potrebno reformirati cijeli sustav i učiniti ga transparentnijim kako bi se spriječili novi slučajevi korupcije u budućnosti. 


U svemu tome Hrvatska može računati na pomoć EU-a kroz njezine pretpristupne financijske instrumente, rekao je.


Howitt je također pozdravio uspješan početak suđenja u slučaju Ademi-Norac, prvom  sudskom procesu za ratne zločine počinjene u Domovinskom ratu koji je Haški sud prepustio hrvatskom pravosuđu.  


S tim u vezi, Howitt se zauzeo za produljenje Misije OESS-a u Hrvatskoj. 'Naše izaslanstvo smatra da je međunarodni monitoring ključan za suočavanje s nasljeđem  krvoprolića zadnjeg desetljeća', rekao je. 


'Priznajemo da hrvatska Vlada ima pravo tražiti zatvaranje Misije OESS-a, no autoritet i  stručnost OESS-a nešto su što, po našem mišljenju, Europska unija treba i što ne bi  trebalo izgubiti prije nego praksa dokaže da se suđenja za ratne zločine odvijaju bez  etničkih predrasuda', rekao je.


'Produljenje Misije OESS-a radi praćenja procesuiranja ratnih zločina neophodno je kako  bi se dokazalo da Hrvatska nastavlja napredovati u ispunjavanju političkih kriterija i  ostvarivanju svojih ambicija da postane članica EU-a', dodao je, napominjući kako svaki  optuženik treba imati pravo na pravedno suđenje.


Voditelj Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj Jorge Fuentes najavio je potkraj srpnja da bi se misija, nakon 11 godina, mogla zaključiti do kraja ove godine jer je Hrvatska postigla značajan  napredak u ispunjavanju obveza obuhvaćenih mandatom Misije OESS-a.


Fuentes je tada rekao da se sudske procese koje je Haški sud prepustio Hrvatskoj može  pratiti na nekoliko načina - iz Ureda u Hrvatskoj, Ureda izvan Hrvatske ili se osoblje  OESS-a može priključiti Uredu Haškog suda u Zagrebu.


Odluku o gašenju ili produljenju Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj donijet će Stalno vijeće OESS-a u  studenome.


Izaslanstvo Europskog parlamenta u petak će posjetiti Knin kako bi se upoznalo s povratkom izbjeglica na tom području.


Hina