naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Prijedlog reforme energetskog tržišta izazvao otpor Njemačke

Europska komisija usvojila je u srijedu, 19. rujna treći i paket zakonodavnih prijedloga za liberalizaciju energetskog tržišta. Cilj je predloženih mjera osigurati  mogućnost stvarnog izbora, pa je u središtu novog pristupa odabir potrošača, pravedne cijene, čišću energiju te sigurniju opskrbu.   

Predloženim se mjerama nastoji osigurati održivost poticanjem energetske učinkovitosti i osiguravanjem da i manje tvrtke, primjerice one koje ulažu u obnovljive izvore energije, imaju pristup energetskom tržištu. Konkurentsko tržište omogućit će veću sigurnost opskrbe unapređivanjem uvjeta za investiciona ulaganja u elektrane i prijenosne mreže te se na taj način izbjegava prekid u opskrbi električnom energijom i plinom.

Komisija drži da poduzeća koja istodobno kontroliraju proizvodnju i distribuciju energije (dalekovode ili plinovode), ometaju ulazak konkurencije na tržište, kao i nove investicije. Izvršno tijelo EU-a ovim prijedlogom traži od zemalja članica da ukinu monopol koji drže poduzeća za proizvodnju i distribuciju, a na taj se prijedlog ne gleda blagonaklono u nekoliko zemalja članica.

Najviše otpora prijedlogu o vlasničkom razdvajanju dolazi iz Njemačke i Francuske, koje nerado gledaju na razbijanje svojih energetskih divova, bojeći se mogućnosti da na njihovu tržištu ne zavlada neko veliko poduzeće iz treće zemlje za koje neće vrijediti europska pravila.

Njemački ministar gospodarstva Michael Glos izjavio je kako visoka kvaliteta i sigurnost elektroenergetskih mreža u Njemačkoj ne bi trebala biti ugrožena, no i da je paket zakonodavnih prijedloga previše birokratski i da vodi prema visokom regulativnom opterećenju.

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso smatra da je vlasničko razdvajanje proizvodnje i distribucije 'najefikasniji način' za osiguranje pune konkurentnosti na tržištu.

Prema prijedlogu Komisije, poduzeća bi imala izbor - ili prodati distributivnu mrežu (što Komisija smatra najboljim rješenjem) ili je ostaviti u svom vlasništvu pod uvjetom da njome upravlja i posluje potpuno neovisni operater.

Predsjednica Odbora za industriju, istraživanje i energiju Angelika Niebler pozdravila je prijedlog Europske komisije koji, između ostaloga, ide u smjeru stvaranja jedinstvenog europskog energetskog tržišta. Niebler je izrazila optimizam da će biti pronađeno odgovarajuće rješenje, koje će, s jedne strane, poticati konkurenciju i stvoriti ravnotežu između ponude i potražnje na europskom energetskom tržištu, i s druge strane, izbjeći pretjeranu regulaciju.

Konačnu odluku o ovom prijedlogu Komisije donosi Vijeće EU-a, to jest zemlje članice, i Europski parlament koji o tome suodlučuje.

 

Više o tome:

  • Europska komisija:  Energising Europe: A real market with secure supply
  • EUobserver: Germany hightly critical of EU energy package
  • EurActiv: EU unveils plan to dismantle big energy firms