naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija odbacila američke primjedbe na presudu u slučaju Microsoft

Povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Neelie Kroes odbacila je kritike američke vlade zbog presude Europskog suda kojom je potvrđena odluka Europske komisije iz 2004. godine u slučaju Microsoft. 


Povjerenica EK-a je na konferenciji za novinare održanoj u srijedu 19. rujna u Bruxellesu rekla kako je potpuno neprihvatljivo da predstavnik američke vlade kritizira neovisni sud izvan vlastite jurisdikcije. 


Kroes je dodale kako Europska komisija ne donosi sudove o presudama američkih sudova te kako Komisija očekuje od američkih vlasti istu razinu poštovanja prema presudama sudova u Europskoj uniji.  


Ovi oštri komentari Komisije dolaze kako reakcija na priopćenje dužnosnika američkog ministarstva pravosuđa za zaštitu tržišnog natjecanja Thomasa Barnetta.


Barnett je nakon objave presude Europskog suda u ponedjeljak izjavio kako je američka administracija zabrinuta jer bi standard koji je Sud primijenio u vezi sa zabranom zloupotrebe dominantne pozicije na tržištu, umjesto da pomogne potrošačima, mogao rezultirati nepovoljnom posljedicom zamrzavanja inovacija i prigušivanja konkurencije.Presudom Europskog suda prve instance kojom je potvrđena ranija odluka Komisije o određivanju globe američkom softverskom divu Microsoftu od 497 milijuna eura zbog zloupotrebe dominantne pozicije na tržištu kao i nalog da objavi informacije o svojim programskim sustavima.


Neelie Kroes posjetit će sljedećih tjedana Sjedinjene Američke Države i tom prilikom razgovarati o slučaju Microsoft.


Europska unija i Sjedinjene Američke Države zadnji su put izmijenili oštre komentare zbog pravila za zaštitu tržišnog natjecanja 2001. godine nakon što je Europska komisija blokirala spajanje između američkih kompanija General Electric i Honeywell.


Tada je povjerenik Europske komisije za zaštitu tržišnog natjecanja Mario Monti odbacio kritike američkog predsjednika Georga Busha i drugih visokih američkih dužnosnika koji su optužili EU za 'protekcionizam'.


  


Više o tome:

  • EUobserver: US remarks on Microsoft ruling 'unacceptable', says Kroes
  • EUobserver: Microsoft case sets precedent, says Brussels
  • Europska komisija: Antitrust: Commission welcomes CFI ruling upholding Commission’s decision on Microsoft's abuse of dominant market position
  • Europska komisija: The Court of First Instance essentially upholds the Commission’s decision finding that Microsoft abused its dominant position
  • Europska komisija: Introductory remarks on CFI ruling on Microsoft's abuse of dominant market position
    Press conference