naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Globalni engleski nije dovoljan za globalni biznis

Poznavanje engleskog jezika nije dovoljno za poslovni uspjeh, zaključili su sudionici konferencije 'Jezici znače posao' koja se u petak 21. rujna održava u Bruxellesu.  


Ova konferencija okuplja više od 250 predstavnika malog i srednjeg poduzetništva, trgovinskih organizacija, gospodarskih komora, kreatora politike i stručnjaka za jezike. Sudionici konferencije su razgovarali o prednostima koje u poslovanju donose jezične sposobnosti i interkulturalne vještine. 


Iako će engleski ostati 'lingua franca' u poslovnom svijetu, konkurentnost stvaraju poznavanje drugih stranih jezika i odgovarajuće interkulturalne vještine. 


Istraživanja koje je Europska komisija provela u veljači pokazala su da nepoznavanje stranih jezika dovodi do gubitka poslova. Tvrtke koje imaju razvijene strategije za višejezičnost ostvaruju više od 40 posto veći izvoz od svojih konkurenata koji to ne čine. 


Iako je engleski najvažniji u međunarodnom poslovanju, istraživanja pokazuju da postoji sve veća potreba za drugim jezicima, ponajprije njemačkim, francuskim, španjolskim i ruskim. Mnoge tvrtke, posebice velike, sve više trebaju i neeuropske jezike poput kineskog, arapskog ili urdua na čija se tržišta šire. 


Na konferenciji je također pokrenut i poslovni forum za višejezičnost koji želi istražiti kako poznavanje stranih jezika može pomoći u poboljšanju poslovnih rezultata.


 


Više o tome:


Europska komisija: "Global English is not enough for global business": A Conference in Brussels on linguistic skills and competitiveness