naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europljani protiv kapitalizma u američkom stilu

Građani iz najvećih zemalja članica Europske unije ne vjeruju da će europska ekonomija izdržati pritisak konkurenciju iz Azije, a u isto vrijeme odbacuju i američki stil kapitalizma.

Prema istraživanju agencije Harris koju je Financial Times objavio u ponedjeljak 24. rujna, najžešći kritičari američkog kapitalizma su Nijemci (78 posto), Francuzi (73 posto) i Španjolci (58 posto), do Britanci i Talijani sa po 46 posto imaju pozitivniju sliku američke ekonomije. 

Među Europljanima postoji rašireno mišljenje kako su multinacionalne korporacije moćnije od nacionalnih vlada, a Nijemci i Španjolci najviše podržavaju ulogu koju imaju sindikati u utjecaju na uvjete na tržištu rada.

Većina francuskih ispitanika (63 posto) izjavila ja kako ne vjeruje kako se europska ekonomija može uspješno natjecati s brzorastućim azijskim ekonomijama poput Kine i Indije, a s njima se slaže i 55 posto Talijana i 41 posto Britanaca. Nijemci su najsigurniji u budućnost europske i svoje nacionalne ekonomije.

Stanovnici pet europskih zemalja općenito su pesimističniji kad je u pitanju konkurencija azijskih ekonomija, nego Amerikanci koji su anketirani između 6. i 17. rujna.

Isto tako, Nijemci podržavaju ulogu Europske centralne banke u monetarnoj uniji EU-a, dok Britanci i Talijani imaju manje povjerenja prema ovoj banci sa sjedištem u Frankfurtu.

  

Više o tome:

Financial Times: Europe wary of US-style capitalism