naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Francuske javne financije u velikim poteškoćama

Predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet upozorio je na loše stanja francuskih javnih financija.  


Trichet je rekao kako je prema statistikama Europske komisije Francuska zemlja s najvećim omjerom javne potrošnje u odnosu na bruto domaći proizvod u 2007., ne samo u euro zoni već i među 27 zemalja članica EU-a.


Trichet je u intervjuu za radijsku postaju Europe 1 dodao kako je razvoj javnih financija u Francuskoj u prosjeku bio znatno slabiji nego u drugim europskim zemljama.


Trichetovi komentari uslijedili su nakon što je u petak francuski premijer Francois Fillon izjavio da je francuska država u stanju bankrota.


Fillon je prilikom svojeg posjeta Korzici kazao kako se Francuska već 15 godina nalazi u stanju kroničnog deficita te da već 25 godina nije izglasala uravnoteženi proračun.


Prema pisanju britanskog Daily Telegrapha, Pariz bi ovaj tjedan trebao predstaviti proračun za 2008. godinu s deficitom od preko 41 milijarde eura.


Počne li francuski deficit ponovno rasti, mogao bi uskoro prekršiti pravilo prema kojemu deficiti zemalja članica euro zone ne smiju premašivati tri posto BDP-a.

Od kada je u svibnju došao na vlast, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izaziva nervozu među svojim partnerima u euro zoni najavama poreznih rasterećenja radi poticanja gospodarskog rasta, što će dodatno otežati ostvarenje ciljanog uravnoteženja proračuna te zemlje.


Ministri financija euro zone u travnju su se obvezali da će do 2010. dovesti svoje proračune u ravnotežu, no Sarkozy je u srpnju upozorio da Francuska taj cilj neće biti u stanju ispuniti do 2012.  


Sarkozy je općenito kritičan prema Europskoj središnjoj banci koju optužuje da nije snizila kamatne stope radi stimuliranja rasta te da nije učinila dovoljno kako bi zaustavila snažan rast eura, što šteti izvoznicima euro zone.


  


Više o tome:

EUobserver: French public finances in 'very great difficulty', says Trichet