naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zapadnoeuropske države članice dobile najviše novca iz proračuna EU-a

Francuska, Španjolska i Njemačka dobile su tijekom 2006. godine najveći dio sredstava iz fondova Europske unije, pri čemu su najveće poljoprivredne poticaje dobili francuski farmeri dok su Italija i Španjolska dobile najviše novca za velike infrastrukturalne projekte. 

Prema financijskom izvještaju kojeg je Europska komisija objavila u ponedjeljak 24. rujna, zapadnoeuropske države članice EU-a dobile su najznačajniji dio iz proračuna vrijednog 106,6 milijarde eura, ali i siromašnije nove članice Unije dobivaju sve više novaca iz zajedničkog proračuna. 

Francuska je dobila više od petine sredstava koje EU daje poljoprivrednica, a slijede ju Španjolska i Njemačka sa 13.4 odnosno 13.2 posto. 

Španjolska sa 17.8 posto prednjači kad su u pitanju potpore iz strukturnih fondova kojima se financiraju infrastrukturalni projekti,  a odmah iza nje slijede Italija i Njemačka.

 Sredstva za deset novih članica uvećala su se od 2004. sa 2.4 milijarde eura na 11.5 milijardi eura, a njihov udio u ukupnim izdacima Europske unije dosegao je 2006. godine 12 posto.

Najviše je sredstava isplaćeno Poljskoj, 5,3 milijarde eura, a slijede Mađarska s 1,8 milijardi i Češka s 1,3 milijarde eura. U okviru pretpristupnih fondova Rumunjskoj i Bugarskoj isplaćeno je gotovo 1,1 milijarda eura. 

Međutim, na pet najvećih članica otpao je najveći dio proračunskog kolača, što znači 57,8 milijardi eura ili gotovo 60 posto ukupnih proračunskih izdvajanja u EU-u. Najveća su sredstava dobile članice s najviše stanovnika, Francuska (13,5 milijardi eura), Španjolska (12,9 milijardi eura), Njemačka (12,2 milijarde eura), Italija (10,9 milijardi eura) i Velika Britanija (8,3 milijarde eura). 

S druge je strane ukupna vrijednost uplata u proračun EU-a dosegnula 87,3 milijarde eura, što je oko 600 milijuna eura više u odnosu na 2005. Na popisu članica koje više uplaćuju u europski proračun no što iz njega dobivaju i dalje predvodi Njemačka s 20,1 posto ukupne vrijednosti uplaćenih sredstava.  


Slijedi Francuska sa 17,6 posto, Italija s 13,7 posto, Velika Britanija s 11,3 posto nakon korekcije i Španjolska s 9,9 posto. 


Stopa provedbe proračuna dosegnula je u 2006. rekordnih 99,3 posto, ponajprije zahvaljujući boljem sustavu planiranja i monitoringa u EU-u.


  

Više o tome:

  • Europska komisija: Budget 2006: Improvement in quality of EU spending is confirmed
  • EUobserver: West European countries get most EU cash
  • EurActiv: New members losing out on EU funds