naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU obilježava Europski dan jezika

Europa u srijedu obilježava svoju jezičnu raznolikost. Europski dan jezika koji je pokrenut kao zajednička inicijativa Europske komisije i Vijeća Europe nakon Europske godine jezika 2001. godine, održava se svake godine 26. rujna radi obilježavanja jezične i kulturnu raznolikosti.  

Europski dan jezika ove godine ima tri cilja: senzibilizirati javnost u pogledu važnosti učenja jezika, raditi na tome da se svi jezici više cijene i poznaju te poticati učenje stranih jezika kroz cijeli život. 

Europska komisija želi naglasiti važnost koju pridaje višejezičnosti organizacijom više manifestacija, između ostaloga i dva seminara na kojima će sudjelovati stručnjaci za višejezičnost. Manifestacije se održavaju i u državama članicama kroz mrežu područnih ureda za višejezičnost Europske komisije. 

Povjerenik Europske komisije za višejezičnost Leonard Orban izjavio je kako jezici otvaraju vrata i nove horizonte za osobni i profesionalni razvoj pojedinaca kao i za ekonomski razvoj te dodao da europsko društvo sve više traži višejezičnost u različitim područjima.  

Povjerenik Orban istaknuo je da je znanje više jezika u Europskoj uniji usko povezano i s ostvarivanjem demokratskih prava građana. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Languages open doors: Celebrating the European Day of Languages