naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Teški pregovori o obnovljivim izvorima energije

Europska unija kasni s izradom novog zakona o povećanju udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji EU-a na 20 posto do 2020. jer zemlje članice ne žele preuzeti prevelike obveze. 


Europski povjerenik za energetiku Andris Piebalgs rekao je da se raspodjela tog tereta među 27 zemalja članica pokazala kao 'težak' i 'politički osjetljiv' zadatak, te da su zemlje članice izrazito 'oprezne' kada je riječ o preuzimanju obveza. 


Zakonski prijedlog o povećanju korištenja obnovljivih izvora energije, odnosno energije Sunca, vode, vjetra i biomase, trebao je biti pripremljen ove jeseni, no ne može ga se očekivati prije prosinca. 


Gotovo dvomjesečno kašnjenje povjerenik Piebalgs objasnio je kao 'normalnu radnu proceduru', navodeći ipak sporna pitanja na kojima je zapela finalizacija zakona.


'Sve (zemlje članice) oprezne su u objavi svojih potencijala', rekao je. 


Direktiva u pripremi sastoji se od tri dijela koji se odnose na biogoriva, grijanje i hlađenje i obnovljivu električnu energiju, a trebala bi u detalje razraditi kako sadašnji udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji EU-a od šest posto povećati na 20 posto do 2020.  


Zemljama članicama neće se postaviti srednjoročni cilj, nego samo glavni koji će trebati ispuniti do kraja idućeg desetljeća.


Ako u tome ne uspiju, Komisija će protiv njih pokretati uobičajeni postupak zbog kršenja europskih propisa. 


Osim raspodjele, Bruxelles pokušava pronaći rješenje i za trgovinu obnovljivom energijom na unutarnjem tržištu EU-a, jer treba uzeti u obzir različite sustave potpore koji postoje u nekim zemljama članicama. 


'Moramo pronaći uravnoteženo rješenje koje će poticati trgovinu i prekogranična ulaganja, a istodobno neće ugrožavati činjenicu da su neke zemlje članice velikodušnije prema sektoru obnovljive energije od drugih', rekao je Piebalgs. 


Posljednje sporno pitanje odnosi se dogovoreni cilj da bi udio biogoriva u ukupnoj potrošnji goriva trebao iznositi najmanje 10 posto do 2020.


Biogoriva trenutačno predstavljaju samo jedan do dva posto ukupne potrošnje goriva u prometu u EU-u.


Pritom se pojavio novi problem jer je rastuća potrošnja biogoriva potaknula rast cijena hrane i nanosi štete poljoprivrednim površinama.


Povjerenik Piebalgs ističe, međutim, da su proračuni Bruxellesa utemeljeni i da njihovo ispunjavanje ne predstavlja nikakvu opasnost. Naprotiv, on smatra da bi EU trebala ubrzati istraživanja biogoriva druge generacije.  


Biogoriva prve generacije poput biodizela i bioetanola proizvode se od poljoprivrednih kultura, dok se u proizvodnji druge generacije kao sirovina uvodi šumska biomasa, kora, lišće i trupci, uz zrno se koristi i stabljika te se kreće u proizvodnju sintetskih goriva.  


Europski parlament podržao je ovaj tjedan na plenarnoj sjednici u Strasbourgu poticanje obnovljivih izvora energije. Izvjestiteljica Britta Thomsen iz redova socijalista rekla je da je, usvojivši njezino izvješće o obnovljivim izvorima energije, Parlament poslao jasnu poruku Komisiji i zemljama članica da zacrtani ambiciozni ciljevi na tom području moraju biti ispunjeni.(Hina)


  


Više o tome:

EUobserver: EU member states slow to commit to green energy targets