naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zelena knjiga Europske komisije za urbanu mobilnost

'Prema novoj kulturi za urbanu mobilnost' naslov je zelene knjige koju je Europska komisija prihvatila 25. rujna kako bi se otvorila rasprava o ključnoj problematici urbane mobilnosti.

Riječ je o pitanjima potrebe za više zelenih površina u gradovima, pametnijim rješenjima urbane mobilnosti, sigurnijim gradskim transportom dostupnim za sve građane Europe. Usvajanjem ove zelene knjige Komisija je htjela utvrditi, u suradnji sa svim strankama, koje su to prepreke u uspješnoj urbanoj mobilnosti i kako te iste prepreke ukloniti.

Europski gradovi različiti su, ali ipak dijele slične izazove: prenapučenost, klimatske promjene, onečišćenje, sigurnost. Zelena knjiga usredočit će pažnju na urbanu dimenziju transportne politike, izjavio je povjerenik Europske komisije za transport  Jacques Barrot.

Zelena knjiga predstavlja politička pitanja urbane mobilnosti i uključuje 25 otvorenih pitanja. Primjerice, pitanja se odnose na problematiku poboljšanja kvalitete kolektivnog transporta, kako se može povećati upotreba čiste i energetski čiste tehnologije, kako promovirati hodanje i biciklizam te kako se mogu zaštiti prava putnika u transportu. Druga pitanja vezana su uz razvoj smjernica za zelenu zonu uz restrikcijske mjere.

Ovom zelenom knjigom postavljena je agenda za urbanu mobilnost, u isto vrijeme poštujući odgovornosti lokalnih, regionalnih i nacionalnih autoriteta u ovom području. Komisija želi pokrenuti diskusiju o tome kako najbolje osposobiti razvoj nove kulture za urbanu mobilnost u Europi. Građani su pozvani da podijele svoja stajališta i poglede na ovu temu do 15. ožujka 2008.

 

Više o tome: