naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Vijest
Svjetska banka: Hrvatska prva u regiji po provođenju reformi

Prema publikaciji Poslovanje u 2008. (Doing Business 2008) koju izdaju Svjetska banka i Međunarodna financijska korporacija (IFC), ove godine zemlje Istočne Europe i bivšeg Sovjetskog saveza nadmašile su istočnu Aziju prema lakoći poslovanja. Prema rezultatima objavljenim u petom u nizu godišnjih izdanja pojedine države u regiji nadmašilo su i mnoga gospodarstva Zapadne Europe. 

Hrvatska je prva zemlja u regiji po provođenju reformi. Zajedno s tri druge zemlje u regiji, svrstava se među 10 najboljih zemalja u svijetu. U tu skupinu ulaze, redom, Egipat, Hrvatska, Gana, Makedonija, Gruzija, Kolumbija, Saudijska Arabija, Kenija, Kina i Bugarska.  

Zemlje reformatori pojednostavnile su pokretanje posla, ojačale vlasnička prava, povećale zaštitu investitora, poboljšale sustav dobivanja kredita, smanjile porezno opterećenje i ubrzale trgovinu uz istodobno smanjenje troškova. Između travnja 2006. i lipnja 2007. u cijelom svijetu pokrenuto je 200 reformi—u 98 država odnosno gospodarstava.

Hrvatska je provela reforme u četiri od 10 područja koja se analiziraju u publikaciji Doing Business. Prije dvije godine je za uknjižbu vlasništva u Hrvatskoj trebalo 956 dana. Sada je potrebno 174 dana. Pokretanje posla je također ubrzano, a postupci pokretanja posla objedinjeni su u  'one-stop shop' agenciji, a registracija mirovinskog i zdravstvenog osiguranja obavlja se elektronički.  

Olakšano je dobivanje kredita: otvoren je novi kreditni registar, a objedinjeni registar raspolaže podacima o hipotekama nad pokretnom imovinom na jednom mjestu. U prva dva mjeseca registrirano je kredita u vrijednosti od 1,4 milijardi eura.  Osim toga, izmjenama i dopunama stečajnog zakona uvedeni su zahtjevi u pogledu stručnosti za stečajne upravitelje te su skraćeni rokovi provedbe stečajnih postupaka. 

 

Više o tome: