naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament pozvao na akciju protiv vojne hunte u Burmi

Zastupnici desnog centra i liberali u Europskom parlamentu pozvali su Europsku uniju na bojkot Olimpijskih igara u Kini kako bi potakla vlasti u Pekingu na aktivnije sudjelovanje u političkoj krizi u Burmi (Myanmaru). 

Potpredsjednik Parlamenta Edward McMillan-Scott trebao bi uz podršku najveće političke grupacije EPP-ED i liberalne ALDE grupacije, koja je treća po snazi u EP-u, uputiti i službeni zahtjev portugalskom EU predsjedništvu i britanskom premijeru Gordonu Brownu. 

McMillan-Scott vjeruje kako u Europskom parlamentu postoji konsenzus oko toga da je Kina ključ za rješavanje situacije u Burmi. 

Europarlamentarci ističu kako se prijetnjom bojkotiranja Olimpijskih igara u Kini slijedeće godine može potaknuti Peking da zaustavi kršenje ljudskih prava u Burmi. Ovih dana iz Burme su prispjele prve vijesti o žrtvama među protestantima koje predvode budistički svećenici. 

Samo u četvrtak 27. rujna ubijeno je devet ljudi, među kojima i japanski televizijski novinar, nakon što su burmanska vojska i policija otvorile vatru na demonstrante, uz ultimatum da se povuku sa ulica Ranguna. BBC je izvijestio kako je stvarni broj žrtava vjerojatno još veći. 

Nemili događaji u Burmi izazvali su žestoku kritiku međunarodne zajednice i potaknuli jačanje pritiska na Kinu koja graniči s Burmom i tradicionalno ima veliki utjecaj u zemlji.

Kina je jedna od rijetkih saveznica Burme te se dosad suprotstavljala inicijativama Amerike i Europske unije za uvođenje sankcija i osudu burmanske hunte.

Europski parlament je također sa uvjerljivom većinom od 563 glasa podržao rezoluciju kojom se međunarodna zajednica poziva na uvođenje 'ciljanih ekonomskih sankcija' ukoliko burmanski režim ne odgovori na pritiske izvana. 

Europski parlament također je pozvao i Europsku komisiju da osigura sredstva iz fondova Europske unije kako bi s podržali prodemokratski pokret u Burmi i nevladine organizacije koje se bore za uspostavu demokracije u ovoj azijskoj zemlji. 

 

Više o tome:

  • Europski parlament: Burma: prepare targeted economic sanctions, say MEPs
  • EUobserver: Call for EU to boycott China Olympics over Burma