naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Najviše problema s korupcijom u EU imaju Bugarska i Rumunjska

Prema novom izvješću Transparency Internationala o korupciji u svijetu, najviše problema s korupcijom u Europskoj uniji imaju dvije najnovije članice Bugarske i Rumunjske.

Indeks percepcije korupcije rangira 180 zemalja na temelju percepcije o raširenosti korupcije među političarima i državnim vlastima, a na temelju anketiranja poslovnih ljudi i procjena analitičara.

Nakon priključenja Uniji u siječnju ove godine, Bugarska i Rumunjska zamijenile su Grčku i Poljsku na prvom mjestu na ljestvici korumpiranosti u Europskoj uniji.

Među starim državama članicama EU-a samo su Portugal, Italija i Grčka u lošijem položaju od nekoliko novih država članica kad je korupcija u piranju. S druge strane, među novim državama članicama najmanja stopa korupcije zabilježena je u Sloveniji i Estoniji.

Finska i Danska i dalje su prve na listi najmanje korumpiranih država Unije, a zajedno s Novim Zelandom čine skupinu najmanje korumpiranih zemalja na svijetu.

Na globalnoj razini, Hrvatska, Italija, Kuba i Makedonija učinile su značajna poboljšanja u borbi protiv korupcije. Među zemljama u kojima se stanje pogoršalo nalaze se Austrija, Jordan i Tajland.

Burma i Somalija navedene su kao najkorumpiranije zemlje svijeta.

Turska, koja je zajedno s Makedonijom i Hrvatskom kandidatkinja za članstvo u EU-u, dijeli isto mjesto s Hrvatskom.

Izvješće Transparency Internationala rangiralo je bivše republike Sovjetskog Saveza Rusiju, Bjelorusiju, Kazahstan i Moldavu zajedno s afričkim zemljama Etiopijom, Nigerijom i Zimbabveom.

Prema Miklosu Marschallu, regionalnom direktoru Transparency Internationala za Europu i centralnu Aziju, stopa korupcije smanjuje se u onim zemljama koje se približavaju članstvu u EU-u, dok u zemljama gdje jača ruski utjecaj korupcija raste.

 

Više o tome:

  • EUobserver: Bulgaria and Romania score worst on corruption index