naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nove države članice EU-a suočene s nedostatkom radne snage

Nove države članice EU-a u srednjoj i istočnoj Europi suočavaju se s velikim nedostatkom radne snage uslijed iseljavanja tisuća radnika koji su nakon proširenja Unije potražili zaposlenje u zapadnoeuropskim državama. 

Prema izvješću Svjetske banke, nedostatak kvalificirane i nekvalificirane radne snage mogao bi zaustaviti daljini rast istočnoeuropskih ekonomija, iako je stopa nezaposlenosti značajno smanjenja nakon ulaska u Europsku uniju prije 3 godine. 

Međutim, iako je potražnja za radnom snagom porasla u novim državama članicama, potencijali tržišta rada nisu u potpunosti iskorišteni jer mladi i dalje čine značajan postotak među nezaposlenima.

Nezaposlenost pojačavaju i nedostatak vještina koja traže poslodavci, nepostojanje fleksibilnijih ugovora pri zapošljavanju, poticaji za rano umirovljenje te visoki porezi na dohodak.

Stoga Svjetska banka preporuča reformu sustava socijalne zaštite kako bi rad postao atraktivniji. Druga mjera uključuje poboljšanje vještina radnika kroz reformu obrazovnog sustava te jačanje mobilnosti na tržištu rada. 

Isto tako, nove članice trebale bi otvoriti granice za visokoobrazovane radnike izvana kako bi se nadomjestio nedostatak koji je nastao seljenjem radne snage u stare članice EU-a.

 

Više o tome:

EUobserver: New EU states face labour shortages