naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Američki turisti zbog snažnog eura radije biraju Budimpeštu i Varšavu

Skok tečaja eura s jedne na drugu rekordnu razinu u odnosu na dolar mijenja planove američkih turista za putovanja, pa prednost pred Parizom i Berlinom daju odredištima u zemljama koje nisu članice eurozone poput Budimpešte i Varšave. 


'Rezervacije za istočnu Europu ove su godine snažno porasle zato što Amerikanci žele dobiti više za svoj novac', kazao je Mike Pina, glasnogovornik American Automobile Associationa (AAA), jednog od najvećih turoperatora i putničkih agenata u Sjedinjenim Američkim Državama. 


Ovoga ljeta buking za odredišta u istočnoj Europi u AAA agencijama uvećan je za 55 posto, pokazalo je jedno ispitivanje. Pritom su rezervacije za odredišta u Hrvatskoj zabilježile skok za čak 69 posto, dok su za Mađarsku porasle za 76 posto, a za Poljsku približno 10 posto. 


Slovenija, koja je usvojila euro početkom godine, zabilježila je 100-postotni rast rezervacija američkih turista. Najveći je skok, međutim, zabilježila Rumunjska, nova članica Europske unije, za čija su odredišta rezervacije porasle čak sedmerostruko. 


Snažan euro nije međutim u potpunosti odvratio američke turiste od putovanja u Europu. U 12 mjeseci od kolovoza 2006., prije nego je tečaj eura prema dolaru počeo izazivati zabrinutosti, bukinzi za Italiju i Francusku porasli su za više od 13 posto u slučaju svake od njih.


S druge strane, rezervacije američkih turista za Englesku i Škotsku uvećane su za skromnijih 2,5 posto i 4,6 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. 


'Amerikanci vole zapadnu Europu, a Velika Britanija, Francuska i Italija nastavljaju biti vodeće destinacije', kazala je Sandy Hughes, potpredsjednica AAA Travela. Dodala je kako su mjesta poput Poljske, Hrvatske i Mađarske privlačnija turistima, koji su već posjećivali klasične ikone zapadne Europe. 


Podaci američkog ministarstva trgovine pokazali su da je gotovo 6,5 milijuna Amerikanca putovalo u Europu u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, što je jedan posto više na godišnjoj razini. No, s obzirom da je euro dosegnuo rekordne razine u odnosu na dolar, njihove rezervacije za staru Europu smanjene su ovoga ljeta za 2,4 posto.


Još jedno odredište žrtva nepovoljnog tečaja s američkim dolarom jest Kanada, koja je zabilježila pad američkih turista u prvih šest mjeseci za četiri posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Ovih su se dana, naime, tečajevi kanadskog i američkog dolara izjednačili po prvi put od 1976.  


U međuvremenu, broj europskih turista u SAD-u porastao je kako je euro ojačao u odnosu na dolar. No, Europljani su i dalje odvraćeni teškoćama koje nerijetko moraju proći kako bi dobili vizu, te strogim sigurnosnim mjerama za putnike u SAD pa se njihove brojke još nisu vratile na razine prije terorističkih napada 11. rujna 2001.


Hina