naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Francuska i Njemačka podijeljene oko novog statusa ECB-a

Status Europske središnje banke u novom ugovoru Europske unije stvara nesuglasice između Francuske i Njemačke. 


Francuska želi da Europska središnja banka (ECB) bude u novom ugovoru navedena kao jedna od institucija Europske Unije, s istim statusom kao i ostale europske institucije poput Europske komisije ili Europskog parlamenta.  


Ovakva odredba novog ugovora učinilo bi Banku više političkom institucijom, podložnom utjecaju država članica.  


Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je u više navrata kritizirao ECB zbog bančine protuinflacijske politike, tvrdeći da rast tečaja eura šteti francuskim izvoznicima.


Odbačeni Europski ustav davao je banci status posebne institucije, uzimajući u obzir njezinu potrebu za neovisnošću, međutim ta promjena nije prenijeta u prijedlog novog ugovora EU-a.


Njemačka je najveći pobornik neovisnosti banke i zalaže se za ponovno uvođenje posebnog statusa banke, a njemačka kancelarka Angela Merkel čvrsta je u obrani bančine neovisnosti.


Predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet također je lobirao za osiguravanje posebnog statusa banke. Tijekom ljeta poslao je pismo aktualnom predsjedništvu EU-a Portugalu, podsjećajući na važnost te klauzule. 


Pregovori o europskom ugovoru trenutno se odvijaju na tehničkoj razini kako pravni stručnjaci usklađuju politički sporazum kojeg su zemlje članice postigle na summitu u lipnju.


Vlade zemalja članica Europske unije nadaju se će postići sporazum o novom ugovoru do summita EU-a koji se održava 18. i 19. listopada, a novi ugovor trebao bi biti potpisan u prosincu.


  

Više o tome:

EUobserver: France and Germany divided over new ECB status