naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Konferencija Energetske zajednice za promicanje ulaganja u energetsku infrastrukturu jugoistočne Europe

Ministri za energetiku Europske unije i zemalja jugoistočne Europe sastali su se 1. listopada u Ateni s investitorima i predstavnicima međunarodnih financijskih institucija kako bi pronašli načine promicanja ulaganja u energetsku infrastrukturu u regiji.

Konferencijom su supredsjedali Andris Piebalgs, povjerenik za energetiku Europske unije  te Aleksandar Popović, ministar rudarstva i energetike Republike Srbije predstavljajući predsjedništvo Energetske zajednice.

Aleksandar Popović u svojoj uvodnoj riječi istakao je kako su predstavnici Energetske zajednice sigurni da će uspjeh konferencije otvoriti put ka nizu ulaganja u jugoistočnu Europu.

Andris Piebalgs dodao je kako je konferencija od najveće važnosti za regiju budući da su po prvi put okupljeni investitori i vlast iz regije kako bi zajednički razmotrili potrebe za ulaganjima, moguće prepreke te financijske resurse. Osim toga, Komisija je razvila značajne vještine s TEN-E programom.

Razvoj energetske infrastrukture je oid ključne važnosti za Energetsku zajednicu. Modernija infrastruktura djeluje na povećanje konkurentnosti, veću učinkovitost i višu razinu sigurnosti opskrbe po nižim cijenama za potrošače.

Konferencija je bila prigoda za predstavnike Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Srbije i UNMIK-a, kao i Moldove i Turske kao promatrača, da istaknu svoje prioritetne projekte pred međunarodnim investitorima u svrhu promicanja regionalnog pristupa za ulagače.

Glavni ciljevi Zajednice su stvoriti stabilni i regulirani tržišni okvir sposoban da privuče investicije, stvoriti jedinstveni prostor za trgovinu, ojačati sigurnost opskrbe, poboljšati zaštitu okoliša, te stvoriti konkurenciju na širem tržištu struje i plina.

Više o tome:

  • Europska komisija: The Energy Community organises the first conference to attract investment in the Balkans