naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Projekt Europske unije CARDS 2004 za reformu Upravnog suda Republike Hrvatske

Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Ministarstvo pravosuđa predstavit će u utorak 2. listopada u Zagrebu projekt Europske unije CARDS 2004 pod nazivom 'Podrška razvoju učinkovitijeg i modernijeg funkcioniranja Upravnog suda Republike Hrvatske'. 


Cilj cjelokupnog projekta jest jačanje kapaciteta hrvatskog upravnog sudovanja kako bi pružilo brzu i učinkovitu pravnu pomoć i to u skladu sa standardima vladavine prava.


Projekt se sastoji od četiri komponente. Unutar prve komponente, stručnjaci iz Hrvatske, Njemačke i Austrije izradit će prijedlog novog Zakona o Upravnom sporu koji će zamijeniti postojeći zakon, a koji je na snazi od 1977. godine. Ova je komponenta ujedno i središte čitavog projekta. 


Daljnje komponente sastoje se od analiza organizacije i radnih metoda Upravnog suda Republike Hrvatske, razvoja programa edukacije sudaca i sudskih savjetnika, održavanja edukacijskih seminara kao i analize informatičkog sustava Upravnog suda Republike Hrvatske. 


Projekt traje 15 mjeseci, a započeo je u rujnu 2007. godine. Vrijednost projekta je 850 tisuća eura, a financiran je unutar CARDS 2004 programa koji provodi Europska unija koji će pomoći Hrvatskoj i u nastojanjima ispunjavanja kriterija ulaska u EU prema poglavlju 23. vezano uz Pravosuđe i temeljna prava.  


 

Više o tome:

Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj: Projekt Europske unije CARDS 2004 podržava reformu Upravnog suda Republike Hrvatske