naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Liberalizacija poštanskih usluga u EU do 2011.

Države članice postigle su dogovor o liberalizaciji poštanskih usluga u Europskoj uniji do 2011. Luxembourg i deset drugih zemalja članica dobile su dodatne dvije godine izuzetka za pripreme potpune liberalizacije.

Europske poštanske usluge već su liberalizirane u prošlom desetljeću dobrim dijelom zahvaljujući zakonu koji je dopustio konkurenciju u rastućem broju poštanskih usluga.

Međutim, sačuvana su prava na održavanje unosnog monopola nad isporukom pisama u 'rezerviranoj zoni', onim pismima koji teže manje od 50 grama. Stoga je Europska komisija predlagala liberalizaciju prometa upravo tih pošiljaka, što je posljednja kategorija u kojoj nacionalne poštanske kompanije nemaju konkurenciju.

Njemačka, Nizozemska, Švedska i Velika Britanija čvrsto su branile planove liberalizacije Europske komisije i u potrazi su za otvaranjem novih tržišta za njihove nacionalne operatore.

Međutim, plan liberalizacije naišao je i na protivljenje nekoliko zemalja članica. Nacionalni operatori u Francuskoj, Belgiji, Luxembourgu, Italiji, Španjolskoj, Grčkoj, Poljskoj, Mađarskoj i drugim novim zemljama članicama tvrde da će Komisijin plan uništiti  državne operatore.

Bruxelles potpunom liberalizacijom poštanskih usluga želi ukloniti posljednje ostatke doba u kojem su na tom području dominirali državni monopolisti te dovršiti preobrazbu toga tržišta u konkurentni uslužni sektor. Vrijednost sektora poštanskih usluga u EU procjenjuje se na više od 90 milijardi eura godišnje, a zapošljava više od pet milijuna ljudi.

 

 Više o tome:

  • EurActiv: EU pushes through postal services liberalisation 
  • EUobserver: EU backs postal sector shake-up in 2011