naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Unatoč financijskim potresima očekuje se snažan rast gospodarstva eurozone

Gospodarstva 13-člane eurozone trebala bi odolijevati pritiscima koje izazivaju potresi na financijskim tržištima i ostvariti snažan rast u drugoj polovini 2007., navodi se u četvrtak 4. listopada u najnovijem tromjesečnom izvješću Europske komisije o eurozoni. 


Kako se dalje kaže u tom izvješću, temeljni odnosi u gospodarstvima 13 zemalja članica eurozone i dalje izgledaju zdravi, iako su pokazatelji povjerenja nešto oslabili tijekom ljeta.


Međutim, u izvješću se upozorava da su jasno ojačali rizici od slabljenja aktivnosti zbog globalne kreditne krize i vjerojatnost od oštrijeg usporavanja gospodarskih aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). 


Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone usporio je na 0,3 posto u drugom tromjesečju, nasuprot 0,6 posto koliko se procjenjivao njegov rast u proljetnim prognozama Europske komisije za 2007. 


Usporavanje gospodarskih aktivnosti u drugom tromjesečju, izvješće opisuje kao 'štucavicu'.  


Europska komisija je u svom najnovijem preliminarnom izvješću snizila projekciju stope gospodarskog rasta eurozone za cijelu godinu za marginalni 0,1 postotni bod, na 2,5 posto.


U najnovijem se izvješću EK ističe i povećana otpornost gospodarstva eurozone na šokove, no unatoč tome ono poziva na veću podjelu rizika među zemljama članicama kako bi se ublažile fluktuacije prihoda. Nadalje, poziva se i na ubrzanu financijsku integraciju u eurozoni, što bi poboljšalo izvedbu financijskog sektora i gospodarstva u cjelini.(Hina)


 


Više o tome:

Europska komsija: Momentum in euro-area economy still strong but downside risks on the rise