naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska i EU potpisale sporazum o sudjelovanju u policijskoj misiji u Afganistanu

Ministar unutarnjih poslova RH Ivica Kirin i ministar unutarnjih poslova Portugala Rui Pereira, čija zemlja predsjeda EU-om, potpisali su u četvrtak 4. listopada na Brdu kod Kranja sporazum prema kojemu će dva pripadnika hrvatske policije biti uključena u policijsku misiju Europske unije u Afganistanu.

Prema riječima ministra Kirina, radi se o još jednom dokazu visoke razine suradnje Hrvatske i Europske unije na području unutarnjih poslova, te da je Hrvatska, iako još nije članica EU, već gotovo ispunila mjerila za područje sigurnosti i unutarnjih poslova u procesu približavanja postavši tako od primatelja, u vrlo kratkom roku, davatelj međunarodne pomoći.

'Ovaj je sporazum vrlo bitan iz nekoliko razloga. Hrvatska još nije članica Europske unije, a već joj se daje prilika u operacijama održavanja mira i tako može ponuditi da naši pripadnici svoje veliko iskustvo iz domovinskog rata pokažu na terenu', rekao je ministar unutarnjih poslova, koji je sudjelovao na regionalnoj ministarskoj konferenciji o migracijama, organiziranom kriminalu i terorizmu, održanoj na Brdu kod Kranja.

Kirin je dodao da je punu potporu Hrvatskoj u njenom uključivanju u međunarodne operacije izrazio i potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost Franco Frattini.

Prilikom potpisivanja sporazuma s Europskom unijom hrvatski ministar je naglasio da hrvatski MUP uskoro dobiva 120 automobila i 10 motocikala u okviru korištenja europskih sredstava iz programa CARDS, Phare i IPA u okviru kojih je do sada iskorišteno više od 50 milijuna eura.

 

Hina